Annons

Vill ha kunglig kortege i Skurup

Kungen kommer! Förmodligen i kortege genom Skurup. Det hoppas kommunen på och försöker nu få kungen att köra genom Skurup på sin väg till Näsbyholmssjön.
Skurup • Publicerad 18 mars 2004

Den tionde maj inviger kung Carl XVI Gustaf den återskapade fågelsjön vid Näsbyholm och ska sedan åka vidare till Vattenriket i Kristianstad för ett besök där. - Det skulle vara trevligt om det gick att genomföra, säger kommunchefen Bo Strömgren. Vi vill gärna visa vår vackra kommun och så kan fler Skurupsbor få se kungen också. Nu gör kommunen vad den kan för att övertyga hovet, polisen och arbetsgruppen för kungabesöket att kungens sällskap gör en extra sväng genom Skurup. Kungen kommer till Sturup klockan 9.30 måndagen 10 maj. Där möter landshövding Bengt Holgersson och sedan åker man i bil till Näsbyholm. Tiden är knapp. Ett par timmar är avsatta till besöket i Skurup. - Bommarna får till exempel inte vara nere när kungen kommer eller ha fastnat, säger Bo Strömgren. Hovet har har dock inget emot att kungen åker genom Skurup. Chefen för hovet är positiv till att kungen passerar igenom Skurup. - Vi ser inga hinder om kungen åker genom Skurup, säger förste hovmarskalk Johan Fischerström. Bara han inte stannar då blir det en annan sak. - Detta är nog en fråga för landshövdingen, menar hovmarskalken. Byråchefen Lars-Erik Håkansson vid landshövdingens stab vill dock inte lova något ännu. Han var för övrigt med redan förra gången då kungen besökte Skurup 1975. - Vi håller alla dörrar öppna, säger han. Jag förstår att kommunen är angelägen att kungen kommer. Och vi ska lösa detta så att alla blir nöjda. Helheten måste bli bra. Det måste bli bra för allmänheten, arrangörerna, värden och kungen. Den 5 april har arbetsgruppen för kungabesöket möte och då ska man sy ihop alla detaljer och sedan samordna med Kristianstad. Lars-Erik Håkansson vill inte föregripa det mötet. Kommunens representanter i arbetsgruppen är Bo Strömgren och kommunjurist Bengt Hagberg. Där finns också representanter för Näsbyholms gods som tagit initiativet att bjuda in kungen. Värd för besöket är Dick von Blixen Finecke på Näsbyholm. Vad händer om kungen åker genom Skurup? - Då får vi sätta oss ner och diskutera det och hur vi ska välkomna honom, säger Bo Strömgren.

Matz Jönsson matz.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons