Annons

Vindkraften under luppen i Mossby

Kalkyleringsfel i planeringen av vindkraft. Störningar som vindkraft ger upphov till. Alternativ till vindkraft.Detta var några av de ämnen som togs upp när Föreningen svenskt landskapsskydd arrangerade möte och paneldebatt kring vindkraftens inverkan på landskap och miljö i Mossby på söndagen.
Skurup • Publicerad 24 mars 2002

Ett 80-tal intresserade hade sökt sig till mötet. Forskare, politiker och motståndsrörelser fanns på plats i panelen för att ge sin syn på vindkraften. Men i publiken satt också ett par representanter från vindkraftsbranschen för att ställa frågor och kunna ge sin bild av det omdebatterade energislaget. Företaget Airicole, som planerar att bygga en vindkraftspark i havet utanför Abbekås, var en av dem. Leif Bjelm, professor i geoteknologi vid Lunds universitet, såg energi från Jordens innandöme som ett alternativ till vindkraften. Han berättade om hur vatten som hämtas från 100 meters djup, och som håller 125 grader, kan omvandlas till el. Idag används det heta vattnet främst till uppvärmning, men det finns också tekniker för att producera el med hjälp av vattnet. - Det finns outtömliga resurser under den skånska myllan, sa han. En annan lundaforskare, Lennart Thörnqvist, efterlyste kalkyler för hur mycket det kostar att hålla sig med de alternativ till vindkraften som krävs när det inte blåser. De kostnaderna finns aldrig med i planer för vindkraftsutbyggnaden, menade han. Med i debatten fanns också bland andra Solveig Odderskov, ordförande i danska föreningen Infralydens fjender, som berättade om hur infraljud påverkar oss, och Jan Bödker från danska Naboer til vindmöller. På den politiska sidan satt Inga Berggren som är riksdagsledamot för moderaterna, Lennart Wärmby som är vänsterpartiets energipolitiske talesman och Bengt Gunnarsson, moderat politiker från Trelleborgs kommun. Föreningen svenskt landskapsskydd vill skydda den svenska miljön mot vad föreningen anser vara miljöstörande anläggningar.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons