Annons

Viteshotet mot Villie dras tillbaka

Nu drar arbetsmiljöverket tillbaka viteshotet mot Villie församling för dålig arbetsmiljö. Men man är fortfarande kritisk mot församlingens politiker.
Skurup • Publicerad 6 november 2006

I församlingen är man förstås lättad över att myndigheten avslutar ärendet och häver vitet på 50 000 kronor.

– Ja, det känns skönt att det är ur världen, säger Lars-Eric Sjöberg i kyrkorådet och kyrkofullmäktiges ordförande.

Annons

I ett pressmeddelande sägs att orsaken till den dåliga arbetsmiljön är undanröjd i och med att kyrkoherden och kantorn köpts ut för över en miljon av församlingen.

Församlingen har också upprättat en handlingsplan för att lösa arbetsmiljöproblemen.

Arbetsmiljöinspektör Eva Karsten menar dock att man inte gjort något konkret för att förbättra arbetsmiljön.

– Man har köpt ut kyrkoherden men församlingen har inte satt igång arbetet för en bättre arbetsmiljö, säger hon.

Enligt Eva Karsten har problemen med arbetsmiljön pågått i mer än 1,5 år. Och de ansvariga politikerna har inte sett problemen. Utan trott att de skulle lösa sig ändå.

– Vad jag förstår så fanns det problem i församlingen innan de utköpta personerna arbetade där, säger Eva Karsten.

Hon tycker att kyrkorådet under ledning av Sven- Bertil Persson vältrade över problemen på det nya rådet med Ingrid Persson som ordförande.

– Kyrkopolitikerna har skött sig dåligt som arbetsgivare, anser Eva Karsten. Nu återstår att se om den nya kyrkoherden kan ta tag i problemen.

I beslutet från Arbetsmiljöverket betonas att den nya kyrkoherden får stöd och handledning i enlighet med de krav som verket tidigare ställt. Vem som får tjänsten som ny kyrkoherde kommer att avgöras denna månad. Sedan ska också en ny komminister också tillsättas och så småningom en ny kantor.

I församlingens kyrkblad skriver kyrkorådets ordförande Ingrid Persson att man nu lägger bakom sig det som varit och ser ljust på framtiden.

Annons

– Det har varit en jobbig tid. Alla skriverier i tidningarna, där det blandats osanningar och sanningar. Krav och hot från Arbetsmiljöverket, skriver Ingrid Persson.

Vad som är sant eller osant sägs dock inte i bladet eller varför arbetsmiljöproblemen varit så stora i Villie församling.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons