Annons

100 miljoner i potten – svenska succén får inget

Prispengarna i US Open har höjts till nästan 100 miljoner kronor. Men inte en spänn kommer att gå till golfamatören Ingrid Lindblad, som ligger tvåa efter första dagens spel.
Golf • Publicerad 3 juni 2022
Ingrid Lindblad kan inte ta sikte på prispengar i US Open eftersom hon fortfarande är amatör.
Ingrid Lindblad kan inte ta sikte på prispengar i US Open eftersom hon fortfarande är amatör.Foto: Chris Carlson/AP/TT
Sophie Gustafson under sin spelarkarriär på USA-touren. Arkivbild.
Sophie Gustafson under sin spelarkarriär på USA-touren. Arkivbild.Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Den svenska 22-åringen ångrar dock inte att hon förblir amatör ett tag till.

– Jag tänker vara kvar på college för ytterligare ett år eller så. Visst hade det varit kul att vinna lite pengar, men jag tror ändå att jag stannar på college lite till, säger Lindblad på presskonferensen.

Annons

För att få ta del av prispengarna hade Lindblad behövt överge sin amatörstatus före tävlingen.

Nu får hon i stället sikta på ett bra resultat och äran och att bli tävlingens bästa amatör.

Ingrid Lindblad blev i alla fall historisk genom US Opens bästa amatörrunda med sina 65 slag den första dagen av tävlingen på Pine Needles i North Carolina. Amerikanskan Mina Harigae leder med en 64-runda.

En amatörsegrare

Det är inte helt ovanligt att amatörer skräller i golfmajors. Det är dock bara en amatör som har vunnit US Open, Catherine Lacoste 1967, men andraplatser tog exempelvis Choi Hye-Jin 2017 och Brittany Lang och Morgan Pressel 2005.

– Jag var på amatörmottagningen häromdagen och hörde att bara en amatör hade vunnit. Men jag vet att Megha (Ganne) spelade väldigt bra i fjol (14:e) och Maja (Stark), som också är från Sverige, har spelat bra två år i rad. Så det är möjligt att spela bra här som amatör, säger Lindblad.

Stark blev bästa svenska i US Open både 2020 och 2021, då hon fortfarande var amatör. I fjol kom hon på 16:e plats och 2020 på 13:e plats.

Förra stjärnan är caddie

Lindblad har den förra golfstjärnan Sophie Gustafson som caddie. De två kände inte varandra före tävlingen och Lindblad kollade upp Gustafsons Instagram för att få lite mer information.

– Det var, wow, hon har vunnit flera gånger på touren, säger Lindblad.

Gustafson, 48, spelar sedan 2015 inte längre på USA-touren, men har därefter under en period varit caddie. Gustafson öser lovord över sin unga landsmaninna.

– Jag är så imponerad av hennes mentala styrka, den är otrolig. Hon trycker inte ner sig själv om hon slår snett eller missar en putt. Hon bara, "okej då". Jag tror inte att jag har sett något liknande, säger Gustafson enligt Golf Channel.

Lindblad slår ut klockan 20.35 svensk tid på andra rundan. Hon går i samma boll som legendaren Annika Sörenstam, som inledde med 74 slag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons