Annons

73 år lång svit kan brytas – YA–cupen i fara

73 år. Det är så många år som YA–cupen i obruten följd pågått. Men hur det blir med 74:e årets turnering är just nu höljd i dunkel.
Datum för starten av seriespelet är nu satt. Men för YA–cupen är ännu inga datum spikade, något som oroar ordförande Bertil Åkerman.
– Har vi inga matcher planerade innan midsommar ser jag inte hur vi ska kunna genomföra cupen i år, säger Åkerman.
Fotboll • Publicerad 9 juni 2020
Bara en YA–cupmatch har spelats i år. Då vann grönklädda Vanstad med 3–2 mot Baskemölla.
Bara en YA–cupmatch har spelats i år. Då vann grönklädda Vanstad med 3–2 mot Baskemölla.Foto: Torun Bortz

Den coronapandemi som lamslagit världen har även gripit tag i en av Fotbollssveriges mest klassiska cuper. Nästa år var det tänkt att YA–cupen med pompa och ståt skulle fylla 75 år. Men just nu får champagnen ligga kvar på kylning. Än så länge har bara en match i cupen genomförts, då Vanstad slog Baskemölla i premiären med 3–2. Därefter har det inte spelats några fler matcher, och inga matcher är planerade. I veckan skickade därför ordförande Bertil Åkerman ut ett mejl där han bad klubbarna om önskemål för hur fortsatt spel skulle genomföras. Svaren har dock inte varit överväldigande.

– Det är sex föreningar som har hört av sig än så länge. Jag skickade mejlet i går (läs måndag) så det är möjligt att det är en del som inte hunnit läsa det än. Men innan veckans slut måste folk börja höra av sig, säger Bertil Åkerman.

Annons

Bertil säger också att en del klubbar har börjat höra sig för hos sina kommande motståndare om potentiella datum för spel. Men han vädjar till samtliga klubbar att börja planera för sina matcher, för annars riskerar sviten på 73 raka turneringar stanna just vid 73.

Ordförande Bertil Åkerman är orolig för om YA–cupen kommer att genomföras i år.
Ordförande Bertil Åkerman är orolig för om YA–cupen kommer att genomföras i år.Foto: Hanna F.Ellborg

– Har vi inga matcher planerade innan midsommar ser jag inte hur vi ska kunna genomföra cupen i år. Det är, i alla fall en klubb, som inte vill komprimera sitt seriespel med matcher i YA–cupen. Men jag har svårt att se att vi ska kunna spela klart cupen efter säsongen, säger Åkerman.

Hur hade det känts om YA–cupen varit tvungen att ställas in?

– Det hade ju givetvis varit tråkigt. Vi skulle ju ha vårt 75–årsjubileum nästa år.

I mejlet som Åkerman skickade ut kommer ordförande dock med en alternativ lösning.

– Det är här bara jag som funderat lite, men jag tror att det skulle funka. Om vi spelar de första omgångarna, säg fram till åttondelsfinal, eller kanske till och med kvartsfinal. Då skulle vi kunna spela klart cupen nästa år, i samband med att nästa års cup drar igång.

En sak kan YA–cupens ordförande dock fastslå. Om klubbarna kommer överens om speldatum så kommer första omgången var publikfri.

– Jag vet att det är vissa klubbar som inte vill spela utan publik. Men om det blir en första omgång ska den spelas utan publik.

Fakta

Första omgången av YA–cupen 2020

Herrcupen

Vanstad–Baskemölla 3–2

Sankt Olof–Smedstorp

Liga 06–Skurup

Borrby–Blentarp

Kivik–Lövestad

Brösarp–Skivarp

Wollsjö–Köpingebro

Charlo–Svenstorp

Sövestad–Onslunda

Damcupen

Rydsgård/Skivarp–Sövestad

Janstorp–Gärsnäs

Pojkcupen

För P16-cupen finns särskilda bestämmelser vad gäller spelperioder. Skånes FF:s godkänner inga lokala turneringar för spelare 9-19 år under perioden 14/4-25/6 samt 15/8-15/10. Anmälda föreningar är Tomelilla, Ystads IF och Öja.

Ordförande Bertil Åkerman mottager gärna förslag från berörda klubbar hur pojkcupen ska spelas.

Niclas LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons