Annons

Alexanderssons guldmiss: "Inte riktigt där"

Tove Alexandersson missade guldet i långdistansloppet i orienterings-EM i Estland.
En chockad Venla Harju, Finland, vann i stället.
Orientering • Publicerad 4 augusti 2022
Tove Alexandersson tog EM-silver under orienterings-EM i Estland.Foto: Kristina Lindgren

Svenska världsstjärnan Tove Alexandersson, som vid långdistans-VM i Tjeckien förra sommaren tog historiska fem guld, var sig inte lik i det första medaljloppet vid EM i Estland.

I långdistansen över 12,9 kilometer och 20 kontroller i Põlula, drygt elva mil öster om Tallinn, var hon 17 sekunder från guldet som oväntat togs av finländskan Venla Harju som sprang på tiden 1.29.52.

"Inte riktigt glöden"

Annons

– Jag är chockad, jag kan inte tro att det är sant, säger Harju i segerintervjun i SVT.

– Jag hade inte riktigt glöden för att tävla i dag. Venla är jättevärd att ta segern, för jag var inte riktigt där i dag, säger Tove Alexandersson och fortsätter:

– Jag har missat under hela loppet egentligen. Både i början, mitten och slutet. Jag ska inte göra den typen av misstag. Det handlar bara om att jag inte är där. Jag är inte fokuserad över huvud taget.

Efter en stark avslutning slutade Tove Alexandersson ändå tvåa och tog silvret.

"Bra form fysiskt"

– Jag trodde absolut inte att det här loppet skulle räcka till en andraplats. Uppenbarligen är jag i bra form fysiskt. Det är bara att hoppas att jag är lite mer närvarande till resten av loppen, säger hon och fortsätter:

– Så är det ibland, man kan inte alltid vara på topp.

Finländskan Marika Teini tog brons. Sara Hagström, Lina Strand och Johanna Öberg slutade fyra, femma respektive sexa.

Senare på torsdagen springer herrarna långdistans över 17,3 kilometer. På lördagen är det medeldistanslopp och på söndag stafetter.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons