Annons

Allt du behöver veta inför Premier League

På fredag startar engelska högstaligan i fotboll, Premier League, efter ett rekordkort sommarlov.
Här är allt du behöver veta.
Fotboll • Publicerad 4 augusti 2022
Premier League är tillbaka och Manchester City ska försöka försvara sin ligatitel. Arkivbild.
Premier League är tillbaka och Manchester City ska försöka försvara sin ligatitel. Arkivbild.Foto: Frank Augstein AP/TT

+ Premiäromgången

Fredag: Crystal Palace-Arsenal (21.00).

Annons

Lördag: Fulham-Liverpool (13.30), Bournemouth-Aston Villa, Leeds-Wolverhampton, Newcastle-Nottingham Forest, Tottenham-Southampton (alla 16.00), Everton-Chelsea (18.30).

Söndag: Leicester-Brentford, Manchester U-Brighton (båda 15.00), West Ham-Manchester C (17.30).

+ Tv

Samtliga Premier League-matcher sänds på Viasat-kanalerna och Viaplay.

+ Regerande mästare

Manchester City försvarade sin titel.

+ Vilket lag vinner?

Fjolåret blev ett rejs mellan Liverpool och Manchester City där de sistnämnda tog titeln i sista omgången. Båda lagen har förstärkt med varsin ny anfallsstjärna – Liverpool med Darwin Nunez från Benfica och City med Erling Haaland från Dortmund – och ser starkare ut än någonsin. Mycket talar för att dessa två giganter gör upp om segern igen.

+ Hur går slaget om Europaplatserna?

Nästan lika viktigt är vilka lag som tar hand om de fyra högsta placeringarna, vilket innebär spel i Champions League. Chelsea ligger, trots ny ägare, bra till för att knipa en plats. Londonrivalerna Tottenham och Arsenal har förstärkt väl, medan det i vanlig ordning är oroligt i Manchester United.

Annons

+ Vilka åker ur?

I våras fick vi säga hej då till Burnley, Norwich och Watford. Två av dessa var nykomlingar, något som inte tycks båda gott för färskingarna Bournemouth, Fulham och Nottingham. Forest är åter i högstaligan för första gången på 23 år och har storsatsat. Everton, Leeds och Southampton klarade sig kvar med en hårsmån i fjol och riskerar att få det tufft igen.

+ Vad har hänt sedan sist?

I Chelsea har ryske ägaren Roman Abramovitj tvingats bort efter att ha sanktionerats av brittiska staten. Amerikanen Todd Boehly har tagit över och ser även han ut att vara villig att öppna plånboken, vilket värvningar som Kalidou Koulibaly och Raheem Sterling skvallrar om.

Newcastle blev i vintras uppköpt av Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF och gick därefter loss rejält under januarifönstret. Det har dock varit en överraskande lugn sommar på Tyneside, även om engelske landslagsmålvakten Nick Pope och nederländske mittbackstalangen Sven Botman är starka förstärkningar.

Erik ten Hag är mannen som ska få ordning på Manchester United. Nederländaren har mycket att stå i efter den senaste katastrofsäsongen. Han har hämtat in Christian Eriksen efter danskens succévår i Brentford. Däremot tycks ten Hag något motarbetad av klubbens stora stjärna Cristiano Ronaldo.

Ligans största stjärnor:

+ Cristiano Ronaldo. 37-åringen har försökt tvinga sig bort från Manchester United sedan klubben missat Champions League. Hittills har ingen nappat, trots imponerande 18 ligamål i fjol. Riskerar att bli mer av en börda än en tillgång för klubben om portugisen ändå skulle bli kvar i klubben.

+ Erling Haaland. Nye norske superstjärnan följde i pappa Alf Inges fotspår när han skrev på för Manchester City i somras. Den 22-årige anfallaren gjorde 86 mål på 89 matcher i Dortmund.

+ Mohamed Salah. Den snabbe egyptiern har varit instrumental för Liverpools framgångar under Jürgen Klopp. 30-åringen skrev i juli på ett avtal som kommer förbinda honom till klubben för lång tid framöver. Ständig favorit till den skytteligatitel han delade med Tottenhams Son Heung-Min i fjol.

Annons

Svenskarna:

+ Dejan Kulusevski gjorde succé i Tottenham sedan han anslöt på lån från Juventus i januari. Åtnjuter stort förtroende av tränaren Antonio Conte och lär vara given i "Spurs", trots flera vassa förstärkningar.

+ Victor Nilsson Lindelöf har fått ytterligare konkurrens i kampen om mittbacksplatserna i Manchester United i och med värvningen av Lisandro Martinez från Ajax och svensken riskerar nu att bli fjärdeval. I klubben finns även Anthony Elanga som fick sitt genombrott i fjol.

+ Robin Olsen får sällskap i Aston Villa av landslagskamraten Ludwig Augustinsson. Mycket talar dock för att duon främst får sällskapa på bänken då argentinske landslagsmålvakten Emiliano Martinez står i vägen för Olsen och franske landslagsvänsterbacken Lucas Digne för Augustinsson.

+ Emil Krafth har hållit hårt i sin högerbacksplats i Newcastle. Januarivärvningen Kieran Trippiers återkomst från skada försämrar dock startutsikterna för den 27-årige smålänningen.

+ Pontus Jansson är lagkapten för den danska kolonin Brentford, med en handfull danska spelare och flera danskar i ledarstaben. 31-åringen påbörjar nu sin fjärde säsong hos "the Bees" sedan flytten från Leeds. Tackar fortsatt nej till spel i landslaget.

+ Långt VM-uppehåll

För första gången arrangeras ett VM-slutspel på vinterhalvåret när det drar igång i slutet på november. Detta innebär att den engelska ligasäsongen kommer ta ett uppehåll från 12 november till annandag jul. Ett behagligt vinterlov för PL-svenskarna som bekant inte ska spela i Qatar.

Andra ändringar:

+ Fem byten. Vi återvänder till de mörka dagarna av coronapandemin med fem tillåtna byten efter att ha återgått till tre byten under fjolåret. Fem separata byten är dock inte tillåtet, utan möjlighet att byta ges endast under tre tillfällen, i likhet med tidigare år.

Annons

+ Krafttag mot planstormning. Ett problem ligan hade under fjolåret var när fans stormade läktaren och tog sig in mot planen, något Robin Olsen fick känna på när han fick slag mot huvudet av motståndarfans. Nu skärper man straffen mot instormande supportrar, vilket kan leda till åtal och risk att hamna i brottsregistret.

+ Safe standing. För första gången sedan katastrofen på Hillsborough 1989 är ståplats tillbaka på de brittiska läktarna. Efter att ha testats under fjolåret är det nu fritt fram för klubbar som önskar att introducera "safe standing", säkra ståplatser på sina arenor.

+ Färre knäböjningar. Tidigare har spelare böjt sig ner på ett knä strax före avspark inför varje match för att markera sitt stöd för kampanjer mot rasism och andra sociala orättvisor. Nu kommer detta endast att genomföras vid särskilda tillfällen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons