Annons

Amazon köper CL-rättigheter – för sex miljarder

Strömningsjätten Amazon Prime har för första gången säkrat brittiska sändningsrättigheterna för Champions League. Avtalet börjar 2024 och kostar över sex miljarder kronor per säsong och ger en match per vecka.
Fotboll • Publicerad 1 juli 2022
Liverpool och Real Madrid möttes i årets final av Champions League. Arkivbild.
Liverpool och Real Madrid möttes i årets final av Champions League. Arkivbild.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Amazon har köpt till sig brittiska Champions League-rättigheter från och med säsongen 2024–2025 till 2026–2027. Avtalet är delat tillsammans med nuvarande rättighetsägare BT Sports men tillåter strömningstjänsten att välja vilken av tisdagsmatcherna de vill, ungefär 20 matcher per säsong.

Engelska lagen kommer vara av högsta prioritet för Amazon hela vägen fram till semifinalerna, förutsatt att ett engelskt lag tar sig dit. Resterande matcher samt Europa League och Conference League får BT Sports.

Annons

Avtalet är värt över sex miljarder kronor per säsong.

– Adderandet av Champions League-fotboll är monumentalt för oss, sade Alex Green, vd för Amazon Prime Video Sport Europe.

Från och med säsongen 2024–2025 kommer Champions League ingå i ett nytt format vilket höjer antalet matcher från 125 till 189.

För närvarande får europeiska fotbollsförbundet Uefa omkring 37 miljarder kronor för sändningsrättigheter av sina turneringar över tre år. Det väntas öka till 51 miljarder till 2027, en ökning med 20 procent.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons