Annons

Amerikansk fotbollsjournalist död i Qatar

Den amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl avled efter att ha kollapsat under kvartsfinalen mellan Argentina och Nederländerna i fotbolls-VM i Qatar på fredagskvällen svensk tid.
Fotboll • Publicerad 10 december 2022
Den amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl segnade ihop under den kaotiska matchen mellan Argentina och Nederländerna.
Den amerikanske fotbollsjournalisten Grant Wahl segnade ihop under den kaotiska matchen mellan Argentina och Nederländerna.Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Andra reportrar som befunnit sig nära Wahl säger till nyhetsbyrån AP att han segnade ihop under förlängningen. Wahl ska ha förts till sjukhus men man lyckades inte få liv i honom igen.

Ned Price, talesperson för amerikanska UD, beklagar dödsfallet på Twitter. "Vi arbetar med qatariska myndigheter för att se till att hans familjs önskemål uppfylls så snabbt som möjligt", skriver han.

"Hans kärlek till fotboll var enorm"

Annons

Även Gianni Infantino, ordförande för det internationella fotbollsförbundet Fifa, har framfört sina kondoleanser till Grant Wahls familj och vänner.

"Bara för några dagar sedan uppmärksammades Grant av Fifa och AIPS (Internationella sportjournalistförbundet) för att ha bevakat åtta VM-slutspel. Hans karriär innefattade även rapportering av flera VM för damer, såväl som en mängd andra internationella sportevenemang. Hans kärlek till fotboll var enorm och hans rapportering kommer att saknas av alla som följer det globala spelet", skriver han i ett uttalande.

"Från Fifa och fotbollsgemenskapen uttrycker vi våra uppriktiga kondoleanser till hans fru Céline, hans familj och hans vänner i denna svåraste tid."

Sökt vård

I måndags skrev Wahl, som bevakade sitt åttonde fotbolls-VM, att han hade sökt vård i Qatar.

"Min kropp knäcktes till slut. Tre veckor med lite sömn, hög stressnivå och mycket arbete kan göra det", skrev Wahl.

"Vad som hade varit en förkylning under de senaste tio dagarna förvandlades till något mer allvarligt kvällen när USA spelade mot Nederländerna, och jag fick ett ökat tryck och obehag över bröstet. Jag hade inte covid (jag testas regelbundet här), men jag gick till kliniken på mediacentret i dag, och de sade att jag förmodligen har bronkit. De gav mig en antibiotikakur och stark hostmedicin, och jag mår redan lite bättre bara några timmar senare."

Amerikanska fotbollsförbundet skriver i ett uttalande på Twitter att man alltid kunde vända sig till Grant Wahl för kunniga och underhållande analyser av sporten.

"Grant gjorde fotboll till sitt livsverk och vi är bestörta att han och hans briljanta penna inte längre är med oss."

Grant Wahl blev 48 år.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons