Annons

Arenan kröner Percys entreprenörskap

"Det är vi mot dom". Så löd Percy Nilssons kaxiga uttalande mot hockeyetablissemanget när han köpte ihop ett guldlag och fick hockeyintresset att bli glödhett i Malmö. Nu är byggmästaren herre över en av världens modernaste arenor.
Sport • Publicerad 7 november 2008
Percy Nilsson i den nya arenan. Bild: Lasse Ottosson
Percy Nilsson i den nya arenan. Bild: Lasse OttossonFoto: 

För två år sedan var där bara åkermark och ett vattentorn i Hyllie. Nu är Percy Nilssons dröm om en multiarena med hockeyn som bas verklighet.Helen Sjöholm repeterade på scenen, hundratals människor var i gång, det jobbades och slets in i det sista.

Och mitt i myllret byggmästaren. Med värmande stödbälte mot en ond rygg, jäktad. Men han tog sig ändå tid till TT:s helgintervju.Så såg det ut dagarna före den nu avklarade invigningsfesten.Välkommen till Malmö Arena står det på flera ställen högt upp under det väldiga taket. För ett år sedan var den ett naket stålskelett. Nu ligger den där som ett blänkande vinrött slagskepp, för en miljard kronor.Precis vid vägkorset ut i Europa, och in i Sverige. Här hamnar en av stationerna när citytunneln under Malmö knyter övriga Sverige till Danmark via Öresundsbron.TT: Varför byggde du den?- När det gick bra för Malmö IF på 90-talet så hade vi fullt på isstadion och köer. Folk kunde inte få tag i biljetter. Jag tyckte Malmö behövde något nytt och större. Så jag började rita och fundera 1995. Men det är säkert fyra konstruktioner som hamnat i papperskorgen.TT: Är arenan krönet på din karriär, ett monument över ditt entreprenörskap?- Säger du det så är den kanske det.TT: Vilken förebild hade du?- Ah, från början var det Color Line arena i Hamburg, finländaren Hartwalls skapelse. Den var min måttstock. Men min arena är bättre, världens bästa. Ljudanläggningen är den bästa som går att få, den är perfekt. Stolarna, inredningen, jag har varit mån om att få allt som jag velat ha. Och porslinet har jag själv köpt i Kina eftersom det var billigare än att köpa det här.TT: Är bygget gjort för att tjäna pengar?- Det kommer att dröja med inkomsterna. Men på sikt skall det bli lite avkastning på vad jag lagt ner.Malmö Redhawks, hans skötebarn ishockeylaget, ligger kvar i allsvenskan. Det var en stor besvikelse för Percy Nilsson att laget missade att gå upp i elitserien i kvalet mot Leksand i våras. Den platsen tog Skånekonkurrenten Rögle.Men onsdagen den 12 november blir det elitseriestuk publikmässigt. Malmö möter Leksand. Och på en kvart tog biljetterna slut, över 13 000 gick åt som smör i solen.TT: Hur viktig är hockeyn för Malmö Arena?- Jag säger att idrott skall uppta 30 procent av verksamheten. Här skall bli hästhoppning, motocross, friidrott. Men klart hockeyn är viktig, Malmö skall upp i elitserien, man får kanske köpa ihop ett slagkraftigt lag igen om de inte klarar det nu.TT: Resten då?- Världsartister, musik.TT: Men du hade lite tur som fick både handbolls-VM 2011 med gruppspel och final, och ishockey-VM 2013 till arenan?- Men det var mycket hårt arbete bakom det också.Nu skall han och sambon Lotta njuta i Percys egen loge.TT: Något annat på gång?- Det kan bli NHL-premiär nästa år. Vi får se, det kan gälla de första matcherna 2009. Det är för sådana grejer jag byggt arenan så stor.

Bo Harmby/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons