Annons

Armalis räddade Djurgården: "Otroligt skönt"

Har man 97,44 i räddningsprocent efter 39 skott pepprade på sig – ja, då borde ingen klaga på insatsen.
Djurgårdens målvakt Mantas Armalis räddade 38 puckar när laget slog Linköping på bortaplan med 3–1.
Ishockey • Publicerad 16 september 2021
Mantas Armalis storspelade när Djurgården tog säsongens första seger. Arkivbild.
Mantas Armalis storspelade när Djurgården tog säsongens första seger. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Mantas Armalis satt på avbytarbänken i lördagens premiär och fick se sina klubbkompisar åka på stryk med 2–5 hemma mot Skellefteå.

Borta mot Linköping fick 29-åringen vakta kassen i stället för Niklas Svedberg.

Annons

Något som slutade med full pott efter att Mantas räddat 38 av 39 skott mot östgötarna – som stundtals tryckte på rejält.

– Otroligt skönt och kul att få en sådan inledning på säsongen för egen del. Inte varje dag man gör så många räddningar. Men inte mig emot om det fortsätter så, säger Armalis med ett stort leende.

Mycket stabilare

97,44 i räddningsprocent är en viss skillnad mot de 80 procent Niklas Svedberg hade i första matchen…

– Men han ställdes i många väldigt svåra situationer. Sådana lägen som uppstod när Linköping kvitterade hände gång på gång på grund av slarv från vår sida mot Skellefteå. Jag fick en helt annan hjälp av de andra spelarna, som var starka och rensade bort många puckar framför vår bur.

Tanken är att de bägge målvakterna precis som i fjol ska turas om att spela. Den säsongen blev det lite fler matcher för Mantas.

– Det är jämnt mellan oss och vi har ett bra samarbete. Jag ser det som en stor fördel för laget med så tuff konkurrens. Men det är klart att det är så att man vill spela så mycket som möjligt.

Tunga nyförvärv

Hemvändaren Linus Videll gav Djurgården ledningen efter bara drygt fem minuter med ett skott i krysset – och visade hur viktig han kommer att bli.

– Linus Videll och Marcus Sörensen kommer att betyda massor för oss. Både för sina skills, men också för sina långa erfarenheter med spel i KHL och NHL, framhåller Mantas Armalis.

LHC kvitterade genom Max Lindroth – men sedan var det roliga slut för östgötarna. I alla fall i målväg.

Trots mängder av skott och en straff av Arvid Costmar vägrade Armalis låta sig passeras någon mer gång.

Annons

– Mantas räddade oss flera gånger när matchen stod och vägde. En riktigt bra och viktig insats av honom, berömmer tränaren Barry Smith.

I andra perioden smällde både Ludvig Rensfeldt och Rhett Rakshani upp varsitt skott i krysset – och det var något Linköping aldrig mäktade med att återhämta sig från inför 2 612 åskådare.

– Vi gör en klart bättre match än borta mot Luleå (stryk med 2–5), men att bara producera ett enda mål på 39 skott är förstås alldeles för dåligt. Där måste vi sätta oss ned och analysera ordentligt vad det beror på, suckar hemmatränaren Klas Östman.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons