Avslöjar: Mattias Andersson blir tränare i Ystads IF!

En av världens absolut bästa handbollsmålvakter, Mattias Andersson, återvänder till Ystads IF. Det avslöjades vid den sponsorträff som Ystads IF höll på Saltsjöbaden på torsdagen. "YIF har varit i behov av en specialiserad målvaktstränare och nu har vi fått bästa tänkbara”, säger Marcus Lindgren, sportsligt ansvarig på herrsidan i YIF.
Handboll • Publicerad 6 april 2018
Mattias Andersson Flensburg
Mattias Andersson FlensburgFoto: Bosse Nilsson

Efter 23 år i elithandbollen har Mattias Andersson tagit beslutet att avsluta sin aktiva spelarkarriär. Den vårsäsong som han just nu genomför i det tyska världslaget Flensburg Handewitt blir hans sista.

Mattias fyllde i dagarna 40 år och kommer att flytta hem till Sverige i sommar. Familjen bygger hus utanför Ystad.

Men han kommer att fortsätta vara aktiv inom handbollen. Ystads IF har kommit överens med Mattias om ett samarbete som rör målvaktsträningen. Matti kommer att genomföra träningspass och vara mentor åt en del av YIF:s målvakter.

– Han får en roll där han är tränare för målvakterna i A-laget. Men vi vill att han bildar en målvaktstränargrupp i föreningen, så vi kan få ner hans tankar och idéer även på ungdomsnivå. Det gäller både på tjej- och killsidan. Tanken är även att han ska vara behjälplig i damlaget, berättar Marcus Lindgren för YA.

Lindgren har länge ansett att det funnits behov av en nischad målvaktstränare i YIF.

– Under de senaste åren har Hengan Larsson funnits med som ett bollplank åt målvakterna i a-laget och det har varit jättebra. Men han har inte tränat målvakterna rent fysiskt. Det kommer Mattias att göra.

Exakt form för samarbetet har inte satts, men enligt Lindgren kommer Mattias Andersson att ungefär en gång i veckan att jobba med YIF:s målvakter.

Ännu mer tid kommer han att ägna åt sitt nya uppdrag som målvaktstränare för Österrikes landslag. Han kommer att vara anlitad för herrlandslaget och ett framtidslandslag samt hålla utbildningar inom förbundet.

Mattias Andersson debuterade för YIF i elitserien 1995, när han var var 16 år. Han har därefter representerat HK Drott, FC Barcelona, THW Kiel, TV Grosswallstadt och SG Flensburg Handewitt.

Jan OhlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.