Annons

Berit tog VM-silver i lag

Det blev en riktigt succé för Berit Olsson i VM-debuten! Berit gjorde en kanontävling halvmatchen (tre gånger 20 skott, liggande, knä och stå från 300 meter) med en åttondeplats individuellt och ett silver i lag.
Sport • Publicerad 12 juli 2002

- Det känns jättebra. Visst grämde man sig precis i början att vi missade guldet. Vi var ju så nära. Men trots allt är jag mer än nöjd, säger Berit när vi når henne på mobiltelefonen direkt efter den lyckosamma VM-debuten. Det var för övrigt ytterst nära att det blivit guld för de svenska tjejerna, Berit Olsson, Linda Harling, Skövde och Marie Enqvist, Eskilstuna som alla tre sköt på toppen av sin kapacitet. Sverige hamnade på samma slutpoäng som Danmark, 1727 vilket för övrigt också gäller som världsrekord. Trea och tio poäng efter kom det franska laget. Vid lika slutresultat säger reglerna att man skall gå tillbaka och räkna den sista tioskottsserierna. - Men där var vi också lika. Såväl vi som Danmark hade 289 poäng vilket gjorde att de fick gå baklänges och räkna också den näst sista skjutserien. Och där hade Danmark 290 mot våra 287 vilket gjorde att dom vann, säger Berit som nu nådde sin allra största framgång som tävlingsskytt. - Jag har sedan tidigare ett EM-brons i lagför tre år sedan. Men detta smäller högre, Silver och dessutom i ett VM, säger Ystads färskaste VM-medaljör. Berit bor visserligen i Staffanstorp men tävlar för Ystad. Medan det svenska laget var oerhört jämt - Marie blev femma med 577 poäng, Linda sjua med 575 och Berit åtta med 574 - levde Danmark mycket på sina två främsta skyttar. Den som drog det tyngsta lasset i det danska laget var Charlotte Jakobsen som vann individuellt på det nya världsrekordet 588. - Ett mycket bra resultat. Det blir nog svårslaget. Men Danmark hade också bronsmedaljören i sitt lag (Karin Hansen). Däremot var deras tredje lagmedlem långt efter, säger Berit som var nöjd med sin notering, 574. - Det är bara en poäng från mitt personliga rekord. Visst grämer man sig lite över ett par skott som man kunde gjort bättre men så är det alltid. På det stora hela är jag mycket nöjd. Hur var förhållandena på skjutvallen? - Mycket bra. Det var soligt och varm, men inte å varmt som de senaste dagarna då det varit uppemot 30 grader. Det blåste en del men inte värre än att det gick att bemästra. Hur skall du fira det här silvret? - Med lite mat! Jag är rätt så hungrig. Har inte ätit sen frukosten och hann inte med att äta något under skjutningarna mer än lite frukt. När åker du hem? - Vi åker i morgonkväll (läs i dag) med färja till Stockholm och vi är hemma igen på söndag, säger Berit.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons