GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Phelps om Biles beslut: Kan bli ögonöppnare

Simone Biles kommer inte att försvara sitt OS-guld i torsdagens final i mångkamp. Hon behöver fokusera på sitt eget psykiska välmående, uppger USA:s gymnastikförbund i ett uttalande.
Gymnastik • Publicerad 28 juli 2021
Simone Biles ställer inte upp i mångkampen i OS.
Simone Biles ställer inte upp i mångkampen i OS.
Foto: Ashley Landis/AP/TT
Michael Phelps. Arkivbild.
Michael Phelps. Arkivbild.
Foto: John Locher/AP/TT

Beskedet kommer dagen efter att den amerikanska stjärnan drog sig ur lagfinalen i gymnastik och efteråt förklarade att hon inte klarade av att leva upp till folks förväntningar på henne.

"Efter ytterligare undersökningar har Simone Biles dragit sig ur den individuella finalen i mångkamp i Tokyo-OS för att i stället fokusera på sitt psykiska välmående", skriver USA:s gymnastikförbund i ett uttalande.

Hade inte kul

I tisdagens lagfinal i gymnastik avbröt Simone Biles tävlingen efter att ha missat landningen i hopp, som var det inledande momentet. I stället berättade hon efteråt att hon inte klarade av förväntningarna på henne.

– Det kändes inte som att jag hade särskilt kul. Jag ville vara med i de här olympiska spelen för min egen skull. Jag kom in och kände att jag fortfarande gör det för andra. Det gör ont i hjärtat att känslan av att göra det jag älskar har tagits bort lite grann för att göra andra människor nöjda, sade Biles efteråt.

Landsmannen Michael Phelps, den förra simstjärnan som är tidernas främste olympier med 23 guld, stöttar Biles.

– Vi är människor. Ingen är perfekt. Så ja, det är okej att inte vara okej, att ha upp- och nedgångar. Men viktigast är att vi behöver be om hjälp. Och det kan jag personligen säga var väldigt utmanande, jag hade svårt för att be om hjälp, säger Phelps, numera simkommentator, i NBC:s sändning.

– OS är överväldigande, och det är mycket känslor inblandade och vi bär mycket på våra axlar. Det är utmanande då vi har allt ljus på oss och har mycket förväntningar på oss.

Viktigt ämne tycker Phelps

Phelps tycker att det skär i hjärtat att höra allt fler idrottsstjärnor prata om mental ohälsa men tycker samtidigt att det är ett viktigt ämne och att det är bra att idrottsstjärnorna börjat prata om mental ohälsa.

– Jag hoppas att det här kan vara en ögonöppnare, en möjlighet för oss att öppna dörren på vid gavel för frågan om mental ohälsa. Det är så mycket större än vi någonsin kunnat föreställa oss, säger han.

Det är fortfarande oklart om Biles kommer att tävla mer under detta OS. Hon är kvalificerad för alla de fyra grenfinalerna som avgörs söndag-tisdag.

24-åriga Biles från Texas är ett av sommar-OS allra största affischnamn. Hon tog fyra guld vid senaste OS i Rio de Janeiro och förväntades göra ett lika bra resultat i Tokyo. Det är de förväntningarna som har gjort det svårt för henne att tävla.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.