Bitter förlust för Ystads IF

YIF var mycket nära att knipa poäng mot formstarka Wasaiterna i torsdagens allsvenska möte.
Sport • Publicerad 7 mars 2002

Ystads IF var ytterst nära att knipa poäng mot allsvenskans formstarkaste lag, Wasaiterna, i gårdagens match. Göteborgslaget vann med knappa 25-23 (14-12) sedan YIF svarat för en gedigen insats rakt igenom. Ännu en "hedersam" förlust således. - Det här kommer att bli den suraste hemresan hittills. Det känns mycket tungt för tillfället. I dag tycker jag absolut att vi var värda poäng. Vi förlorade inte på grund av att de var spelmässigt bättre utan för att vi gjorde aningen för många tekniska fel, menade YIF-tränaren Christian Andersson. Nu har YIF torskat fem gånger i följd på bortaplan i allsvenskan och redan i övermorgon väntar en ny, tuff tillställning mot Söder, även det på bortagolv. - Visst finns risken att det här sätter sig i huvudet på spelarna. Vi måste försöka jobba på det mentala planet också och intala oss att vi kan om vi bara vågar. I dag visade vi det och var jäkligt nära, fortsatte Christian. Wasaiterna kom till spel med sex raka segrar, den senaste mot tabellettan Guif, och var därför fyllt av självförtroende. YIF lyckades emellertid ta hemmalaget på sängen i den första halvleken och var oavbrutet i ledningen under de första 20 minuterna. Vid 10-9 var Wasaiterna före för första gången. Innan dess hade YIF lett med två bollar flera gånger och haft chansen att dryga ut ytterligare. Till exempel hade Pierre Gaum chansen till nätrassel vid 4-6 men missade. - Det är möjligt att de underskattade oss i början men vi spelade i vilket fall som helst väldigt bra. Om vi spelat så här mot Olympic/Viking och Alingsås hade vi garanterat vunnit de matcherna. Wasaiterna gick från 8-9 till 12-9 sedan YIF inte gjort mål på över åtta minuter. I upptakten av andra halvlek gjorde gästerna tre raka mål och gick upp i ledningen igen, 14-15. Sedan följde dessvärre en ny torkperiod, denna gång på nästan nio minuter. Hemmalaget tog tillfället i akt med fyra raka mål och gick loss till 18-15. YIF fick kämpa i underläge resten av tiden men reste sig igen och var hela tiden hack i häl på sin motståndare. Martin Walfridsson reducerade till 21-20 och hade kvitteringschans minuten senare. I samma veva åkte Pierre Gaum onödigt ut för protest, vilket föranledde ny tremålsledning för Wasaiterna. Bortakillarna bet dock ifrån sig ännu en gång. Krzysztof Fatalski gjorde först 23-21 på straff och sedan sköt Marcin Kurowski 23-22. Samme Marcin hade ett friläge i YIF:s nästa anfall men lyckades inte heller han få in kvitteringsbollen. När tiden började rinna ut för YIF tog man time out och kastade därefter in en sjunde utespelare, vilket gav Marcus Håkanssons 24-23-mål i utbyte. Då återstod förstås bara 40 sekunder så YIF var tvunget att låta Wasaiterna komma till avslut för att få till en rimlig kvitteringschans men det sprack alltså. Sjumålsskytten Johan Andreasson fastställde slutresultatet när halvminuten var kvar att spela. Anders Persson stod för flera fina ingripanden och var främst i YIF den här gången. Marcin Kurowski gjorde kanske inte så mycket väsen av sig framåt men var desto nyttigare bakåt. Krzysztof Fatalski var hundraprocentig på straffarna, fem stycken, och blev bäste YIF-skytt med totalt åtta.