Annons

Björkqvist 22:a bland 3 000 i Ironman

Veberödsbon Morgan Björkqvist, som representerar Sjöbo SS triathlongrupp, tog verkligen för sig i helgens Ironman i Köpenhamn. 35-årige Björkqvist blev fyra bland 252 startande i sin ålderskategori och, vilket var än mer anmärkningsvärt, nådde en hedrande total 22:a plats bland de 3 000 deltagarna.
triathlon • Publicerad 20 augusti 2018
Morgan Björkqvist och Tony Andersson, Sjöbo SS, skötte sina kort utomordentligt i Köpenhamns Ironman i helgen.
Morgan Björkqvist och Tony Andersson, Sjöbo SS, skötte sina kort utomordentligt i Köpenhamns Ironman i helgen.

– Jag är nöjd. Åtta timmar och 52 minuter är det bästa jag gjort någonsin även om jag inte genomfört så många Ironman. Och framför allt fjärdeplatsen i kategorin 35–39 år är jag nöjd med. Nu har jag inte tid att åka till VM i Hawaii i år men om jag velat hade jag varit kvalificerad, berättar Morgan.

De närmare fyra kilometerna simning (3,86 kilometer för att vara exakt) klarade Morgan av som 17:e man i sin klass och 117:e man totalt. Helt klart har träningen med Mastersgruppen i Sjöbo SS tre–fyra gånger i veckan gjort stor nytta.

Annons

– Det var godkänt. Det är en behaglig simning i Köpenhamn med lugna vatten inne i en hamnbassäng, fortsätter Morgan.

Det gäller dock att hushålla med krafterna över hela dagen och inte bränna allt krut på det inledande momentet. Därför tog det 57.01 att tillryggalägga simdistansen.

– Ja, det är väldigt viktigt att hålla en lagom ansträngning dagen igenom. Annars får man det i nacken på löpningen. Det gäller också att tanka med mat och dryck så att man får energi men utan att få magproblem.

Efter simningen väntade 18 mil på cykel. Det momentet klarade Morgan av på fyra timmar, 38 minuter och 16 sekunder. Den tiden var femte bäst i klassen och 35:e totalt.

Som avslutning, efter att ha varit igång i drygt fem och en halv timme, tog sig Morgan igenom ett maratonlopp, 42 195 meter, på tre timmar, elva minuter och 37 sekunder, som sjunde man i klassen och 44:a totalt.

– Tyvärr tappade jag lite på löpningen. Nu missade jag bronset i min klass med 13 sekunder. Inte hela världen i och för sig men jag hade fått gå upp på pallen och fått ett lite större och finare pris än den medalj som alla som kommer i mål får.

Tony Andersson och Patrik Nilsson, klubbkamrater i Sjöbo SS, gjorde också mycket bra ifrån sig i Ironman. Tony hamnade på sjunde plats i kategorin 40–44 år med tiden nio timmar och tolv minuter och Patrik blev 19:e man i klassen 25–29 år med tiden nio timmar och 31 minuter.

– Det blev inte mycket firande för oss efter målgång. Vi pustade ut tillsammans och snackade lite. Sedan var fokus på mat och massage och att träffa familj och vänner som stöttat längs vägen. Sedan bar det av hemåt. Det är ju lite med logistiken som måste fungera när man ska få med sig cykeln hem.

Det inofficiella VM i Ironman hålls årligen i Kailua-Kona på Hawaii i oktober. Morgan Björkqvist har som sagt ingen möjlighet i år men siktar på att ta sig dit nästa år.

– Ja, men då blir det ett annat upplägg. Då ska jag försöka kvala in i en lite tidigare tävling på året så att jag har gott om tid till att förbereda mig inför Hawaii i oktober. Att kvala i Köpenhamn i augusti och sedan åka till Hawaii i oktober är lite snävt med tid.

Annons

Det fanns fler med sydöstskånsk anknytning som var nöjda med sin prestation i Ironman. Jessica Pariola Fridlund, som jobbar som brandman i Ystad och som YA skrivit om i andra sammanhang, satte nytt personbästa med hela 42 minuters marginal. Tiden blev 10.00,18, trots en del strul med cykeln som tvingade henne att hoppa av tre gånger.

Jessica blev tvåa i sin åldersgrupp, damernas 30–34 år, och vinnaren var endast 40 sekunder före.

– De senaste åren har min åldersgrupp haft två platser till VM på Hawaii, men i år fanns tyvärr bara en. Men det gör inte så mycket, mitt huvudmål var att slå personbästa och det gick ju bra. Jag har många år på mig att försöka ta mig till Hawaii, säger Jessica Pariola Fridlund.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons