Annons

Bubbla och stjärnfall – guide inför handbolls-VM

Sverige reser till Egypten med tio mästerskapsdebutanter och inte mycket talar för att den 20-åriga medaljtorkan i VM ska få ett slut. Danmark och Norge kan däremot hoppas på mer.
Här är guiden inför handbollsherrarnas VM i Egypten som startar på onsdag.
Handboll • Publicerad 12 januari 2021
Danmark – med superstjärnan Mikkel Hansen – är en av VM:s guldfavoriter. Arkivbild.
Danmark – med superstjärnan Mikkel Hansen – är en av VM:s guldfavoriter. Arkivbild.Foto: Martin Meissner/AP/TT

+ Svenskt manfall

Inte ens halva truppen finns kvar från Sveriges fiaskoartade hemma-EM i fjol. Orsakerna är många, vilket kan illustreras med några av de tyngsta namnens frånvaroskäl: Målvaktsstjärnan Mikael Appelgren är skadad, Kim Ekdahl du Rietz har slutat, Andreas Nilsson fick inte förbundskaptenens tillåtelse att ansluta senare till uppladdningen, Lukas Nilsson väljer att inte spela av familjeskäl och Albin Lagergren har drabbats av covid-19.

Annons

+ Sveriges motståndares fall

Sverige skulle ha mött Tjeckien i premiärmatchen, men på tisdagen drog sig Tjeckien ur VM på grund av coronasmitta i laget. Nordmakedonien är första reserv och har tackat ja till att ersätta Tjeckien. Senare drog sig även USA ur VM på grund av för stor smittspridning i laget. Schweiz ersätter.

+ Saknade stjärnor

Stjärnfallet drabbar inte bara Sverige, utan är generellt sett stort inför turneringen. Bland de tyngsta namnen som saknas märks Danmarks Rasmus Lauge och Frankrikes Nikola Karabatic, båda knäskadade. Tysklands Hendrik Pekeler, nyligen utsedd till mest värdefulle spelare när hans Kiel vann Champions League, är en av många som väljer att inte spela VM på grund av coronaläget.

+ Regerande mästare

Danmark stod pall för favorittrycket för två år sedan och blev världsmästare inför hemmapubliken i Herning, där Norge besegrades i finalen. Bara ett år senare skulle danskarna upprepa succén i EM, men där blev det platt fall trots ett starkt publikstöd från rödvita fans som åkt över bron till Malmö. Danmark tog sig inte ens vidare från det första gruppspelet.

+ Favoriterna

Dit räknas danskarna nu också, trots EM-debaclet, och i gruppen med Argentina, Bahrain och Kongo-Kinshasa väntar en riktig mjukstart på turneringen. Bland övriga favoriter märks de gamla vanliga nationerna: Norge (på fortsatt jakt efter första mästerskapsguldet), Spanien (två raka EM-guld) och Kroatien (i EM-final i fjol).

Frågetecknet sätter vi för Frankrike, som likt Danmark misslyckades totalt i EM och den gångna veckan VM-genrepade med att bara ta en poäng på två EM-kvalmatcher mot Serbien.

+ Sveriges chanser

Annons

Avsaknaden av många stjärnor talar emot förbundskapten Glenn Solbergs nya landslagsbygge. På plussidan finns att Sverige slipper de allra största favoriterna både i första gruppspelet och mellanrundan. En inte alltför vågad gissning är att Sverige i första hand får fajtas med värdnationen Egypten och Ljubomir Vranjes-coachade Slovenien om två kvartsfinalplatser.

+ Svenska truppen

16 spelare får skrivas in i VM-truppen, men följande 19 är på plats i Egypten:

Målvakter: Andreas Palicka, Mikael Aggefors, Peter Johannesson.

Vänstersex: Hampus Wanne, Lucas Pellas.

Mittsex: Max Darj, Fredric Pettersson, Oscar Bergendahl.

Högersex: Daniel Pettersson, Valter Chrintz.

Vänsternio: Oskar Sunnefeldt, Alfred Jönsson, Jonathan Carlsbogård.

Mittnio: Jim Gottfridsson, Felix Claar, Jonathan Edvardsson.

Högernio: Jack Thurin, Linus Persson, Lukas Sandell.

Annons

+ Bubblan

Ett av idrottens nya modeord under coronapandemin. Den svenska truppen klev in i VM-bubblan redan under uppladdningen i Eskilstuna och har sedan dess testats regelbundet. Så kommer det att fortsätta på plats i Egypten, dit Sverige reser med chartrat plan tillsammans med Danmark och Norge. PCR-tester av trupperna ska göras var tredje dygn under VM och så mycket mer än hotellet och arenan lär spelarna inte se under veckorna i Egypten.

+ Publiken

Har varit ett av de stora diskussionsämnena inför VM, men uteblir till slut. Efter kritik från flera håll, bland annat många tongivande spelare, lade de egyptiska arrangörerna i helgen ner planerna på att släppa in ett begränsat antal åskådare i de fyra VM-arenorna.

+ Så spelas VM

För första gången deltar 32 lag, i stället för tidigare 24, och de har delats in i åtta grupper fördelade på fyra spelorter: Kairo, Giza, Alexandria och Egyptens nya huvudstad. Från varje grupp går tre av fyra lag vidare till mellanrundan, som spelas i fyra grupper om sex lag (grupp A och B bildar en grupp, dessutom C+D, E+F och G+H).

Lagen tar med sig inbördes resultat från det första gruppspelet. Från mellanrundan går de två bästa lagen i varje grupp vidare till kvartsfinal.

+ Grupperna

A: Tyskland, Ungern, Uruguay, Kap Verde.

B: Spanien, Tunisien, Brasilien, Polen.

Annons

C: Kroatien, Qatar, Japan, Angola.

D: Danmark, Argentina, Bahrain, Kongo-Kinshasa.

E: Norge, Österrike, Frankrike, Schweiz.

F: Portugal, Algeriet, Island, Marocko.

G: Sverige, Egypten, Nordmakedonien, Chile.

H: Slovenien, Belarus, Sydkorea, Ryska handbollsförbundets lag.

+ Ryska handbollsförbundets lag?

Ja, det är så landslaget från Ryssland ska kallas. Namnbytet är en direkt följd av att Ryssland, efter domen i idrottens skiljedomstol Cas strax före jul, ska stängas ute från internationella mästerskap i två år på grund av statsunderstödd dopning. De ryska spelarna får inte höra sin egen nationalsång och i stället för Ryssland kommer det stå "neutrala aktiva" på tröjorna. Sverige kan ställas mot Ryska handbollsförbundets lag i mellanrundan i Kairo.

+ VM-historia

Den första VM-turneringen spelades med Sverige som ett av fyra lag 1938, men sedan dröjde det 16 år till nästa VM. Nu spelas herrarnas världsmästerskap för 27:e gången och Sverige ligger tvåa i maratontabellen med fyra guld (1954, 1958, 1990 och 1999), tre silver och fyra brons. Sedan silvret 2001 har det inte blivit någon svensk VM-medalj och i senaste turneringen för två år sedan slutade Blågult femma.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons