Annons

Cupfinalen krockar med stormatch: "Olyckligt"

Matchen mellan Göteborg och Rosengård får konkurrens om rampljuset.
Det damallsvenska stormötet inleds dryga timmen efter herrarnas cupfinal mellan IFK Göteborg och Malmö FF.
Fotboll • Publicerad 11 juli 2020
Hade det inte varit för de tomma läktarna så hade krocken mellan herrarnas cupfinal och Rosengårds möte med Göteborg varit "ett misstag från förbundets sida", säger Caroline Seger.
Hade det inte varit för de tomma läktarna så hade krocken mellan herrarnas cupfinal och Rosengårds möte med Göteborg varit "ett misstag från förbundets sida", säger Caroline Seger.Foto: Anders Bjurö/TT

Torsdagen den 30 juli bjuder på dubbla prestigemöten mellan lag från Göteborg och Malmö – i samma stad.

Klockan 17.45 tar IFK Göteborg emot Malmö FF i herrarnas final i svenska cupen hemma på Ullevi.

Annons

Och bara dryga timmen senare, klockan 19, ställs de damallsvenska guldfavoriterna Göteborg FC och Rosengård mot varandra på Valhalla IP.

Anna Lögdberg, tävlingschef på Svenska fotbollförbundet (SvFF), är med och planerar in speldatum för herrarnas cupspel och medger att det inte är optimalt att finalen kolliderar med damernas tungviktsmatch.

– I år är det omöjligt att hitta dagar och tider när inte fotbollen krockar, säger SvFF:s tävlingschef Anna Lögdberg.

"Exceptionella omständigheter"

– För oss så har det varit exceptionella omständigheter i år när det gäller att hitta möjliga speldagar, framför allt för att slutföra cupen. Det har inte funnits så många möjliga speldagar, varken på dam- eller herrsidan, där man kan spela cup och allsvenskan, säger hon och tillägger:

– Det är extremt tajt. Vi får ta de dagar som finns.

Det damallsvenska spelschemat är spikat sedan tidigare och avsparkstiden för cupfinalen bestämdes redan innan det stod klart att "Blåvitt" skulle få hemmaplansfördel mot MFF.

– När vi satte avsparkstid för finalen så visste vi inte vilka lag som skulle spela, säger Anna Lögdberg.

TT: Är det olyckligt att det blir en krock?

– När det är lag från samma städer är det klart att det är olyckligt, samtidigt så ser jag inte vad vi skulle kunna ha haft för alternativ.

Seger hoppas på förändring

Göteborg FC:s pressansvarige Tore Lund om krocken:

Annons

– Det är olyckligt att det lagts två matcher i Göteborg så nära inpå varandra, just med tanke på det mediala intresset. Om någon match bör flyttas på är en fråga för Svenska fotbollförbundet.

Rosengårds landslagsmittfältare Caroline Seger inser att cupfinalen riskerar ta uppmärksamhet från toppmatchen i damallsvenskan – men påpekar att det hade varit betydligt värre om matcherna spelats med supportrar på läktarna.

– Eftersom det inte kommer vara någon publik så påverkar det inte så mycket. Matcherna visas fortfarande. Men hade det handlat om publik så hade det varit en annan grej.

Seger tillägger:

– Hade det varit en annan situation så hade det så klart varit ett misstag från förbundets sida. Man hoppas att det är sista gången.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons