Annons

Danmark utslaget – Spanien till kvartsfinal

Danmark behövde vinna ödesmötet mot Spanien i fotbolls-EM för att göra Tyskland sällskap till slutspelet.
Matchen slutade 1–0 till Spanien, vilket innebär att Spanien är kvartsfinalklart, medan Danmark får lämna turneringen.
Fotboll • Publicerad 16 juli 2022
Danmark fick tacka för sig efter förlust mot Spanien i den avslutande gruppspelsmatchen.
Danmark fick tacka för sig efter förlust mot Spanien i den avslutande gruppspelsmatchen.Foto: Alessandra Tarantino AP/TT

Både Danmark och Spanien hade en vinst, mot Finland, och en förlust, mot Tyskland, på kontot inför kvällens möte på Brentford Community Stadium i London lagen emellan.

Spanien hade dock viss fördel i egenskap av bättre målskillnad och förutsättningarna var därmed klara. För Spanien räckte oavgjort – Danmark behövde vinna.

Annons

Vann gjorde dock Spanien med 1–0 efter mål i matchens absoluta slutskede.

– Så klart jättetråkigt att vi inte går vidare. Vi förstår att det var en svår grupp. Det man kan förvänta sig är att vi vinner mot Finland, vilket vi gjorde. Jag är stolt över tjejerna. Vi står upp sjukt bra mot Spanien och har en bra game plan. Hade vi haft marginalerna med oss kanske vi hade gjort mål i stället, säger danska lagkaptenen Pernille Harder i SVT:s sändning.

Stjärnduon bommade chanser

Till en början var Spanien spelförande och Danmark hade svårt att skapa klara lägen. Första halvlekens bästa chans föll dock till precis rätt spelare, sett ur danska ögon.

Storstjärnan Pernille Harder sprang sig loss och kom fri mot den utrusande spanjorskan i målet, men lobben från Harder seglade över målet.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil där Spanien dominerade bollinnehavet medan danskorna försökte sig på snabba kontringar.

Just en sådan höll på att resultera mot slutet då inhoppande anfallsesset Nadia Nadim fick en bra chans, men hennes avslut räddades av Sandra Paños i den spanska målburen.

"Springer röven av oss"

Så värst mycket roligare än så blev det inte för Danmark. På stopptid kunde Real Madrid-spelaren Marta Cardona nicka in 1–0 till Spanien och då var saken klar. Spanien gör Tyskland sällskap till kvartsfinalen och där väntar möte mot värdnationen England.

Pernille Harder valde ändå att se glaset som halvfullt.

– Det är bättre att åka ut med en bra prestation än en dålig. Det är bra att vi visat upp att vi är bättre än vad vi var mot Tyskland (0–4). Jag är stolt. Vi springer röven av oss i dag.

Tyskland krossade Finland

Ett sedan tidigare kvartsfinalklart Tyskland spelade samtidigt mot Finland i Milton Keynes. Som väntat gjorde tyskorna processen kort mot de redan avhängda finskorna. 1–0 nickade Sophia Kleinherne in i slutet av den första halvleken.

Annons

I upptakten av den andra halvleken satte lagkaptenen Alexandra Popp 2–0 och lite senare utökade Nicole Anyomi till 3–0, vilket också blev slutresultatet.

Tyskland ställs mot Österrike i sin kvartsfinal.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons