Annons

David Andersson har hemlängtan

Proffslivet i Benfica har haft sina toppar och dalar för David Andersson. En av dalarna stavas hemlängtan. ”Jag har ju flickvännen i Malmö så det har varit lite jobbigt”, säger han.
Sport • Publicerad 29 december 2011
Benficaproffset David Andersson är på besök i Sverige under storhelgerna. Det återstår att se när han flyttar hem för gott. Foto: Mark Hanlon
Benficaproffset David Andersson är på besök i Sverige under storhelgerna. Det återstår att se när han flyttar hem för gott. Foto: Mark HanlonFoto: Mark Hanlon

Den förre YIF-målvakten skrev på ett kontrakt med den portugisiska klubben i höstas. Kontraktet sträcker sig till maj nästa år.

– Som det ser ut nu så ska jag åka ner på måndag till Portugal igen, säger David Andersson.

Annons

Så du ska bli kvar i klubben?

– Ja, jag har ju kontrakt till maj. Men det är väl ändå lite osäkert.

Andersson vill inte säga för mycket om hur han ser på sin närmaste framtid. Det han med större säkerhet kan säga är att han vill fortsätta spela handboll och att han så småningom vill göra det närmare hemmet i Sverige.

Han berättar att han gavs ganska rikligt med speltid i början av sejouren i Portugal. Mot slutet har speltiden dock minskat. Han spelar i en av seriens starkaste klubbar och menar att det är stor skillnad mellan den och lagen som ligger i tabellens bottenregion.

– Det är ju en annan typ av handboll så det kanske inte går att jämföra med Sverige, men jag tror att de bästa klubbarna där skulle hålla rätt bra i elitserien. Men bottenlagen håller nog låg allsvensk klass i stället, säger Andersson.

När han ombeds ta fram den största skillnaden mellan portugisisk och svensk handboll påpekar han att spelet i Portugal oftast går långsammare och att det präglas mer av genombrottsspel och utgrupperade försvarsspel.

– Det passar nog mig ganska bra, även om jag egentligen är väldigt skolad i spel med 6–0-försvar. En liten omställning har det nog varit för mig trots allt.

Hur mycket har du utvecklats tycker du?

– Som handbollsspelare har jag lärt mig att möta annan typ av spel och som person har det handlat mycket om kommunikation med andra trots att man inte pratar samma språk.

Benfica ligger för tillfället på fjärde plats i den portugisiska högstaligan.

Rebecka Sjöberg
Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons