Annons

De bjuder upp till dans

Vollsjö Danssportklubb laddar för sitt allra första arrangemang. Och det handlar inte om vilken debut som helst. Om drygt en vecka står föreningen som värd för DM.
Sport • Publicerad 26 februari 2003

- Det är första gången någonsin som det avgörs ett DM i Skåne. Dansen är på gång här nere, säger Arne Hansson, kassör i arrangörsklubben. Vollsjö Danssportklubb fyller 13 år i år. Först nu är klubben mogen att arrangera en egen tävling. Förberedelserna påbörjades redan när ansökan skickades in för över ett år sedan. - Vi räknar med att ungefär 50 personer jobbar med det här arrangemanget. Med tanke på att det är en så pass stor tävling krävs väldigt bra organisation, säger tävlingsledaren Gunilla Brunnström. Nästa lördag, den 8 mars, avgörs DM. Det blir däremot inte hemmaplan för Vollsjös dansare. Tävlingen äger nämligen rum i Lågehallen i Hörby. - Vi var ute i god tid och skulle boka Färsingahallen men den var redan upptagen. Det hade varit roligare att tävla på hemmaplan men Hörby är ändå en bra lösning, säger Arne Hansson. - Hallen tar in 500 personer och vår ambition är att fylla läktarna, inflikar Gunilla Brunnström. Inramningen är viktig. En danstävling ska innebära mycket ögongodis för åskådaren. - Det ska se festligt ut. Publiken ska underhållas. Bugg är den enda tävlingsdisciplinen i DM men vi ska visa upp andra danser, till exempel boogie woogie. Dessutom är musikvalet viktigt. Nuförtiden handlar det inte så mycket om dansband utan det är lite roligare och tuffare musik. Det kan bli allt möjligt i vår tävling, säger Gunilla Brunnström. Tre domare sitter i juryn och bedömer paren. Taktkänsla, teknik, utstrålning, svårighetsgrad är några bitar som bedöms. Tävlingen avgörs i en och en halv minut långa heat och som mest får sju par vara på dansgolvet samtidigt. - Då har domarna mycket att hålla reda på. På den korta tiden ska de hinna titta på alla par som är uppe på golvet, påpekar Gunilla Brunnström. Runt 250 dansare från 20 klubbar kommer till start. Skåne har ett eget distriktsmästerskap medan deltagarna från Småland och Blekinge gör upp i ett annat. Utöver DM avgörs Piratenpokalen, en tävling som är öppen för dansarna i de lägsta klasserna (D och E). - Vår tanke är att fortsätta arrangera Piratenpokalen och göra den tävlingen till en tradition, påpekar Arne Hansson. Vollsjö Danssportklubb ställer upp med sju deltagare. I juniorklassen försvaras klubbens färger av Henric Salomonsson/Hannah Lassesson och Fanny Lundqvist/Emil Hansson och bland de vuxna heter Vollsjös representanter Christer Jönsson/Kajsa Jönsson och Marina Bengtsson. Marina dansar ihop med Tommy Pettersson från Lund.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons