Annons

Debut som brottare

Sexårige Elias Wilner från Svarte har åtta syskon att brottas med, om lusten skulle falla på. Men i lördags var det annorlunda. När YA-cupen avgjordes i Sjöbo gick han sin första tävlingsmatch i riktig brottartrikå.
Sport • Publicerad 13 december 2011
Spända inför debuten. Pappa, Peter Bengtsson, lägger en trygg arm om Elias, 6, inför första matchen som ”riktig” brottare.Foto: Mark Hanlon
Spända inför debuten. Pappa, Peter Bengtsson, lägger en trygg arm om Elias, 6, inför första matchen som ”riktig” brottare.Foto: Mark HanlonFoto: Mark Hanlon
Massage i pausen. Stefan Jersgren och Fredrik Andersson, ledare i Marsvinsholm, får Elias att slappna av i pausen. Foto: Jan Ohlsson
Massage i pausen. Stefan Jersgren och Fredrik Andersson, ledare i Marsvinsholm, får Elias att slappna av i pausen. Foto: Jan OhlssonFoto: Jan Ohlsson
Invägning. Innan Elias kunde göra debut var han tvungen att väga sig. 23,4 kilo visade vågen. Det fick bli 24-kilosklassen!Foto: Mark Hanlon
Invägning. Innan Elias kunde göra debut var han tvungen att väga sig. 23,4 kilo visade vågen. Det fick bli 24-kilosklassen!Foto: Mark HanlonFoto: Mark Hanlon

Elias Wilner har krupit upp i pappas knä.

Starten av årets YA-brottningar har blivit framflyttad en halvtimme och Elias har inte riktigt koll på när det är hans tur att springa ut på den gigantiska mattan i rött, gult och blått. Han är lite spänd, Elias. Pappas famn lugnar.

Annons

Tränarna har sett till att Elias har fått på sig en blå brottartrikå och efter ett tag kommer en av dem upp på läktaren med ett stort block i handen. Elias blir tillsagd att börja röra på sig. Snart är det dags att debutera som riktig brottare.

Elias springer ner på golvet och busar runt med några kompisar i Marsvinsholms IF. Plötsligt är det dags för match. Hans namn ropas upp i högtalarna. ”Så fortsätter vi med en match i pojkar 24 kilo”, säger speakern. ”Elias Wilner, Marsvinsholm, i blå trikå, möter Adam Snygg, Skurup, i röd trikå”.

Fredrik Andersson, en av ledarna i Marsvinsholm, tar Elias i handen och går ut med honom till mitten av mattan. Plötsligt står han ensam med en motståndare och en domare i vita kläder. Han skakar hand med Adam och de börjar brottas. Avvaktande och lite tafatt i början, men snart släpper nervositeten och killarna går på som om de gjorde upp hemma i rummet eller på skolgården. Det blir en tuff match. Elias hamnar snabbt i underläge och ser ut att förlora på fall. Men på något sätt lyckas han vrida kroppen och ta sig ur det hotande läget.

Elias förlorar den första perioden med 7–6 i poäng, och hela kroppen värker i pausen. Två tränare börjar massera var sin arm. Han verkar tycka att det är skönt. En kort stund in i den andra perioden ligger Elias på rygg med båda skuldrorna i mattan.

Elias verkar inte bry sig nämnvärt. Han tackar Adams tränare och sin motståndare för matchen, för det har han lärt sig att man ska göra, och springer upp på läkaren. Pappa har satt sig på en ny plats, ännu närmare mattan. En ledare kommer efter, lägger en hand på Elias huvud och rör runt i det redan rufsiga håret. ”Vad duktig du var, Elias, jätte-jättebra!” säger han.

Peter Bengtsson, pappan, kan konstatera att Elias tog förlusten bra och verkar tycka att det var kul. Det är det viktigaste.

–  Ja, han gillar det här. Och jag måste säga att gemenskapen är jättefin. De äldre brottarna tar hand om de yngre. Det här är första gången jag är på en brottningstävling och jag är positivt överraskad.

Peter Bengtsson har inte mindre än nio barn. Sju av dem är pojkar.

– Det är tydligt, att pojkar vill tetas och brottas mer än vad flickor vill. Det är väl något som sitter i generna, säger han.

Elias båda systrar Matilda (21) och Evelina (13) sitter på läktaren för att kolla in lillbrorsans tävlingsdebut.

– Hon gillar kanske inte att brottas men familjens största vinnarskalle sitter faktiskt på henne, säger Peter och tittar snett upp mot Evelina.

Ann-Louise Olander
Jan Ohlsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons