Annons

DeChambeau sågar ny regel: "Mest avskyvärda"

Golfens regelorgan vill korta ned spelarnas slaglängd. Förslaget om en ny regel sågas av långslående stjärnan Bryson DeChambeau.
– Jag tycker att det är det mest avskyvärda man kan göra mot golfsporten, säger han.
Golf • Publicerad 15 mars 2023
Bryson DeChambeau. Arkivbild.
Bryson DeChambeau. Arkivbild.Foto: Lynne Sladky/AP/TT

Brittiska R&A och amerikanska USGA, golfens två stora regelorgan, presenterade på tisdagen sitt förslag på hur utvecklingen mot allt längre slag ska stoppas.

Enligt förslaget, som begränsar hur bollarna får utformas för proffsen, väntas de mest långtslående herrarna i framtiden slå sina drives runt 18 meter kortare.

Annons

– Om man kan säga att jag är totalt emot det gånger tusen, så är det vad jag är, säger Bryson DeChambeau enligt LIV-tourens hemsida.

– Det är ett stort handikapp för oss som har jobbat riktigt hårt för att att lära oss hur man slår den längre.

Den 29-årige amerikanen, känd som "Vetenskapsmannen", vann US Open 2020 men har kanske framför allt gjort sig ett namn för sin förmåga att slå långt. DeChambeau ökade sin muskelmassa markant på kort tid och slog längst drives på PGA-touren två säsonger i rad, innan han lämnade för spel på LIV.

Regelförslaget är nu ute på remiss hos bolltillverkare. Om regeln införs kommer den träda i kraft från och med januari 2026.

– Jag tror att det är den mest fantasilösa, oinspirerande, spelförstörande saken du kan göra. Alla vill se folk slå bollen långt, säger DeChambeau.

R&A:s vd Martin Slumbers menar att en förändring är nödvändig inför framtiden.

– Vi tror att den föreslagna regeln kommer hjälpa oss framåt på ett sätt som skyddar sportens inneboende kvaliteter, samtidigt som vi minskar pressen på att förlänga banorna, säger han.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons