Annons

Den lokala idrotten vassare än någonsin

Sport • Publicerad 11 november 2006

Från ett inslumrat och bortglömt näste för glada amatörer – till ett distrikt där elitidrotten frodas. Sydöstra Skåne har genomgått en märkvärdig förvandling de senaste åren. I flera år kunde vi stoltsera med ett enda elitlag, IFK Ystad, och bakom detta ett knippe ambitiösa gäng som gärna ville upp men som aldrig riktigt nådde fram.

Nu har det lyft.

Annons

Den sydöstskånska idrottskartan ser plötsligt imponerande ut. I praktiskt taget varenda hörn av området bjuds det på högklassig lagidrott.

Nu ärantalet elit- och division 1-klubbar kanske inte något relevant mätinstrument om man vill ta reda på hur idrotten i allmänhet mår. Vissa klubbar lider av en akut ledarbrist, andra har problem med lokaler, somliga har ont om allting. Småklubbar fusioneras för att rädda det som räddas kan. Men om vi begränsar oss till att titta på den elitmässiga biten kan vi i alla fall konstatera att sydöstra Skåne aldrig någonsin haft en högre standard.

Under de senastetre åren har antalet elitlag vuxit från ett till tre. IFK Ystad har fått sällskap av handbollskollegorna i YIF samt av pingisspelarna i Gröstorps IF. Till detta har tre nya division 1-klubbar sett dagens ljus, nämligen Sjöbo IF (damfotboll), BTK Ajax (bordtennis) och Skurups HB (handboll).

Passa på och njut.

Bättre än så här kommer det aldrig att bli.

Risken är snarare att något eller några av lagen kommer att tvingas sänka sin status de närmaste åren. Men vilka?

Det tycksvarken bli Skurups HB eller BTK Ajax. Båda är nykomlingar i division 1 och har överraskat stort under upptakten. BTK Ajax toppar tabellen och kan vara på väg mot Superettan; Skurups HB ligger just nu på en allsvensk kvalplats. Vem hade trott det när serien drog i gång för knappt två månader sedan? Så sent som i går kväll kämpade man ner det gamla storlaget Warta efter en imponerande insats.

Vad berordå lyftet på? Vi lever i en glesbygd, åtminstone ur ett skånskt perspektiv, och har genom åren fått vänja oss vid att se de största talangerna försvinna till storklubbar i västra Skåne, eller till andra ställen i landet. Periodvis har det vara rena lämmeltåget av kompetenta killar och tjejer som sökt lyckan på annat håll.

En gemensamnämnare för de klubbar som avancerat till de högsta divisionerna är det målinrktade arbete som lagts ner under en längre tid. YIF-handbollen hade snusat på eliten i flera säsonger innan man lyckades ta det avgörande steget. Samma sak var det med Sjöbo IF:s damer, som hade misslyckats i två kvalspel innan fullträffen kom. Även Gröstorps IF hade varit ett konstant topplag innan man vann de bollar som krävdes för att nå elitserien.

Men även solenhar fläckar. För IFK Ystad och Gröstorps IF har mycket gått snett under hösten. Gröstorp har noll poäng och ligger sist i elitserien och IFK Ystad har underpresterat. Här krävs det att lagens nyckelspelare åter börjar bli kompis med bollen. Mattias Stenbergs forhand och Henrik Knudsens inspel måste vässas. Herrarna måste börja leverera, som det heter på modern idrottssvenska.

Annons

* * *

n På måndag bör Marcus Allbäck få Guldbollen som Sveriges främste fotbollsspelare 2006.

n Magnus Hedman får över sex miljoner kronor för att träna med Chelsea FC i ett halvår. Det uppdraget skulle jag kunna stå ut med för halva beloppet.

n Finalspel i Karjala Cup på söndag. Som jag längtat.

n IFK Ystad spelar två Skånederby härnäst, mot H 43 och IFK Trelleborg. Blir laget utan poäng i dessa matcher lär tränaren knappast heta Basti Rasmussen i derbyt mot Ystads IF.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons