Annons

Dennis brottas utan att kunna se

12 sekunder.Längre tid än så behövde inte Dennis Ivarsson för att lägga sin motståndare på rygg vid en match i 42-kilosklassen vid YA:s pojkbrottningar.En stark bedrift som växer ytterligare om man betänker att Dennis är gravt synskadad och har bara ett par procents seende.
Sport • Publicerad 12 februari 2002

- Det går bra ändå, säger Dennis efter sin snabba fallseger. Den 13-åriga brottartalangen, som tävlar för Sjöboklubben BK Pan, var sju år när en kompis drog med honom på sitt första träningspass. Ganska snabbt bestämde sig Dennis för att fortsätta satsa på brottningen, en sport som fungerar bra även för synskadade. - Jag spelade fotboll när jag var mindre, men när spelet gick snabbt hade jag ingen chans att hinna med. Brottas kan man göra trots att man inte ser så mycket, säger Dennis. Sitt handikapp har Dennis levt med sedan födseln. Läkarna ger honom inga förhoppningar om att få tillbaks synen, men å andra sidan finns det heller inget som säger att problemen ska bli ännu värre. I dag ser Dennis konturerna av sin motståndare när de kommer nära varandra. - Några detaljer i ansiktet kan jag inte se, men jag ser i alla fall att där är någon. Sedan beror det mycket på hur belysningen är i hallen. Om det inte är riktigt ljust ser jag i princip ingenting, men här i Färsingahallen är ljuset ganska bra. Sedan kan det också påverka vilken nyans motståndaren har på sin brottartrikå, säger Dennis. Dennis Ivarsson går på Östraby skola utanför Hörby. Där har han en personlig assistent som hjälper honom på lektioner och raster, men när det är dags att brottas finns oftast pappa Mats vid hans sida. - Själva brottningen sköter Dennis bra själv, men det är mycket annat runt omkring han behöver hjälp med. Att ta sig fram i omklädningsrum och korridorer, till exempel, säger Mats. Dennis Ivarsson är en av BK Pans mest talangfulla brottare och har bland annat vunnit totalsegern i sin viktklass vid YA-brottningarna. Matchen mot klubbkompisen Sedom Shagiriiv, som YA-sporten specialbevakade, var över på 12 sekunder... - Jag brukar besegra honom. Sedom har inte hållit på med brottningen lika länge som jag och vi är inte ens med i samma träningsgrupp. Han tränar bara på torsdagar, medan jag kör både måndagar och onsdagar, säger Dennis, som till slut blev trea i 42-kilosklassen. Trots att Dennis är duktig på att "känna sig fram" på brottningsmattan så kan man inte bortse från att synskadan ändå utgör vissa begränsningar. Mats berättar att det finns motståndare som försöker utnyttja Dennis synskada. - De sträcker inte fram sina händer så att Dennis kan koppla grepp och man hör till och med tränare som uppmanar sina adepter att brottas på ett sätt som gör det svårare för Dennis med tanke på hans handikapp. Men det är inte så mycket att säga om det. Brottning är en sport och sport går ju ut på att vinna, säger Mats Ivarsson.

Jan Ohlsson jan.ohlsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons