Annons

Detta vet vi om kaoset i stormatchen i VM-kvalet

Stormatchen mellan Brasilien och Argentina i Sao Paulo bröts efter att företrädare för Brasiliens hälsomyndighet stormat in på planen.
Orsaken: fyra argentinska spelare med bas i England bröt mot de brasilianska coronareglerna.
Detta vet vi just nu om kaosmatchen.
Fotboll • Publicerad 6 september 2021
Argentina lämnar planen efter kaoset som satte stopp för matchen mot Brasilien.
Argentina lämnar planen efter kaoset som satte stopp för matchen mot Brasilien.Foto: Andre Penner/AP/TT

+ Beskedet inför avspark

Bara timmar innan avspark i söndagens match meddelade den brasilianska hälsomyndigheten Anvisa att de argentinska Premier League-proffsen Giovani Lo Celso, Emiliano Martínez, Emiliano Buendía och Christian Romero brutit mot landets coronaregler och omedelbart måste sättas i karantän.

Annons

När startelvorna sedan presenterades fanns tre av spelarna – Giovani Lo Celso, Emiliano Martínez och Christian Romero – med.

+ Tumult när matchen bröts

Matchen startade som planerat, men det blev ingen långvarig tillställning. Efter drygt fem minuter uppstod tumult vid lagens avbytarbänkar sedan företrädare för Anvisa tagit sig in på planen för att stoppa matchen.

Superstjärnan Lionel Messi var rasande.

– Vi har varit här i tre dagar, varför gör ni det här just nu?, sade han på innerplan enligt argentinska tv-kanalen TyC.

+ Anvisas förklaring

Enligt hälsomyndigheten hade de Englandsbaserade spelarna ljugit vid inresan till Brasilien.

Sedan den 23 juni har Brasilien särskilt stränga restriktioner för utländska medborgare som reser in från vissa länder, däribland Storbritannien, och enligt hälsomyndigheten har spelarna låtit bli att berätta att de tillbringat tid i England de senaste två veckorna.

Hälsomyndigheten menar att Argentinas ledning varnades redan under lördagen att spelarna måste sättas i karantän och att de inte skulle kunna delta i matchen mot Brasilien.

Brasilien, med cirka 211 miljoner invånare, har drabbats hårt av pandemin och totalt har fler än 580 000 personer mist livet i covid-19.

Annons

+ Argentinas svar

Claudio Tapia, ordförande för Argentinas fotbollsförbund, förnekar att det skulle röra sig om några lögner.

– Det är inte möjligt att prata om någon lögn eftersom det finns hälsoregler som alla sydamerikanska turneringar följer. Hälsomyndigheterna i varje land har godkänt ett regelverk som vi har följt till punkt och pricka, säger han.

Även förbundskaptenen Lionel Scaloni är kritisk.

– Inte en enda gång blev vi tillsagda att de inte kunde spela matchen, säger han.

+ Premier Leagues beslut

Redan inför landslagsuppehållet har det varit diskussioner kring karantänsregler. Premier League beslutade att inte släppa iväg spelare till länder som "rödlistats" av den brittiska regeringen.

Bland annat har det inneburit att nio brasilianska spelare inte kommit iväg till landslagssamlingen, däribland Alisson Becker, Richarlison och Gabriel Jesus.

+ Detta händer nu

Argentinas landslag återvände till Buenos Aires tidigt på måndagen.

Annons

Det sydamerikanska fotbollsförbundet (Conmebol) har ännu inte gett något besked om eller när matchen kommer att spelas.

"Domaren och matchdelegaterna har skickat in en rapport till Internationella fotbollsförbundet Fifas disciplinkommitté, som kommer att bestämma vilka steg som tas härnäst", skriver Conmebol i ett uttalande.

+ Ställningen i gruppen

Brasilien har stormat fram i VM-kvalet och radat upp sju raka segrar. De leder gruppen före Argentina, som är sex poäng bakom.

Det sydamerikanska kvalet avgörs i en tabell där samtliga lag deltar. De fyra främsta lagen går direkt till VM, medan femman får spela playoff lag från andra världsdelar om en VM-plats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons