Annons

Karlsson: "Bryr mig inte om resultatet i dag"

Jessica Diggins är ny ledare av Tour de Ski. Amerikanskan knäckte Frida Karlsson på slutvarvet av söndagens jaktstart i fri stil.
Skidor • Publicerad 3 januari 2021
Både Frida Karlsson, till höger, och Linn Svahn, i bakgrunden, fick se sig slagna av amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan i söndagens jaktstart.
Både Frida Karlsson, till höger, och Linn Svahn, i bakgrunden, fick se sig slagna av amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan i söndagens jaktstart.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Det blev dubbelt USA i toppen efter att också Rosie Brennan varit starkare än Frida Karlsson i Val Müstair. Men trots den missade segern var Karlsson, som nu är 10 sekunder efter i sammandraget, nöjd med dagen.

– Jag bryr mig inte jättemycket om resultatet i dag. Det viktiga är totalen och där har jag skaffat mig ett bra läge, säger Karlsson på telefon till TT.

Annons

– Nu blickar jag mot tävlingarna i Toblach och ska fortsätta ta det lopp för lopp, jag vill inte sväva i väg mot slutet än. Det är många sekunder som ska delas ut, så det gäller att vara på tårna i varje lopp.

En annan svenska, Linn Svahn, gick ut i ledning i jaktstarten. Och redan några timmar före start utökade hon faktiskt sitt försprång.

Då fick slovenskan Anamarija Lampic, efter överklagan, tillbaka sin andraplats från tourens inledande sprint. Det ledde till att tvåan och trean i totalen, amerikanskan Jessica Diggins och Sveriges Frida Karlsson halkade ner var sitt snäpp i resultatlistan – till tredje respektive fjärde plats – och därför räknades också ställningen i sammandraget om.

Svahn gick därför ut 19 sekunder före totaltvåan Diggins (i stället för 13) och 20 sekunder före trean Karlsson (i stället för 18).

Men det tog ändå inte någon lång stund, ungefär tre kilometer, innan hon var uppfångad av Karlsson, Diggins och Rosie Brennan.

Fick göra dragjobbet

Kvartetten höll ihop fram till halvvägsmarkeringen, men sedan tvingades Svahn släppa när Karlsson trissade upp tempot ett snäpp.

Därefter var det Frida Karlsson mot USA, och svenskan lyckades trots hård körning inte skaka av sig de två amerikanskorna. I stället var det Diggins som gjorde ett ryck under slutkilometern, och då kunde inte Karlsson svara.

– Jag tycker att jag gör rätt som går för det. Jag försökte bara hålla tempot uppe och de var inte så sugna på att dra. Det blev att jag fick dra i tre och ett halvt varv, så det är klart att jag blev lite stum på slutet. Då var det bara att bita i och försöka behålla avståndet så litet som möjligt, säger Karlsson.

Rosie Brennan blev tvåa, medan trean Frida Karlsson till slut var 10,7 sekunder bakom den nya totalledaren Diggins.

Tungt för Andersson

Linn Svahn tappade en hel del tid men kämpade ändå till sig en sjätteplats. Hon är nu 1.12,9 bakom Diggins.

Annons

För Ebba Andersson går det fortsatt kärvt i Tour de Ski-spåren. Andersson gick ut som 15:e under söndagen, en och en halv minut bakom Svahn, och tappade ytterligare tre placeringar. Hon är nu över två minuter från täten.

Måndagen är vilodag i touren. Därefter fortsätter tävlingarna i italienska Toblach, där fjärde etappen – 10 kilometer i fristil – avgörs på tisdag. Därmed lämnar åkarna också höghöjden i Schweiz.

– Det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli skönt att få tävla på en höjd som man är van vid. Det är ändå en trygghet, säger Frida Karlsson.

Fakta: Tour de Ski, damer

Ställning efter fyra av sju etapper:

1) Jessica Diggins, USA

2) Rosie Brennan, USA, +5

3) Frida Karlsson, Sverige +10

4) Anamarija Lampic, Slovenien +58

5) Julia Stupak, Ryssland, +59

6) Linn Svahn, +1.13

12) Maja Dahlqvist, +1.37

17) Ebba Andersson, +2.08

23) Jonna Sundling, +3.42

23) Emma Ribom, +3.42

29) Moa Lundgren, +3.59

33) Moa Olsson, +4.23

Fakta: Tour de Ski, damer

5–6 januari, Toblach, Italien: 10/15 km (fri stil), jaktstart 10/15 km (klassisk stil).

8–10 januari, Val di Fiemme, Italien: masstart 10/15 km (k), sprint (k), masstart 10 km (f) med finalklättring i alpinbacke

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons