Annons

Doder fyller 40 – firar med kluvna känslor

Ystads IF:s namnkunniga nyförvärv Dalibor Doder flyttar snart tillbaka till Sverige. Där hoppas han få fira triumfer med sitt nya lag. Men redan i dag, fredag, firar han en alldeles speciell dag – handbollsstjärnan fyller nämligen 40 år. ”Man blir nästan lite rädd för att fylla 40 år, det är mycket. Men det ska bli kul att fira”, säger han till YA-sporten.
Minden • Publicerad 24 maj 2019
Dalibor Doder firar sin 40-årsdag på fredagen. Efter den har han tre matcher kvar i ligan med sitt Minden innan han flyttar hem till Sverige och Ystads IF.
Dalibor Doder firar sin 40-årsdag på fredagen. Efter den har han tre matcher kvar i ligan med sitt Minden innan han flyttar hem till Sverige och Ystads IF.

Firandet sker i Tyskland där Dalibor Doder fortfarande bor och där han sedan 2010 spelar för Bundesligalaget GWD Minden. Ännu har laget några matcher kvar innan säsongen är över. Minden möter till exempel Niclas Ekbergs och Lukas Nilssons Kiel borta på söndag, ett Kiel som är inblandat i guldstriden med Jim Gottfridssons Flensburg-Handewitt.

– Jo, vi har chans att avgöra guldstriden. Vi tog poäng borta där förra året så allt kan hända, säger Dalibor Doder.

Annons

Hur stor chans är det egentligen att ni tar poäng där?

– Vi tog poäng där förra året bara för att vår målvakt kom upp i 25 räddningar. Annars hade vi aldrig kunnat göra det, säger Doder vars Minden ligger elva i ligan.

Kielmatchen sker alltså två dagar efter det att Dalibor Doder firar sin 40-årsdag, ett jubileum han ser fram emot med kluvna känslor. Dels gillar han tanken på att samlas och fira med sina nära och kära, men samtidigt tycker han tiden går för fort och han är heller inte förtjust i att prata om sin ålder i relation till elithandbollskarriären.

– Jag har tränat med mitt lag varje dag och det är inte så att de ger mig ledigt för att jag är äldst i laget. Jag har varit proffs så länge så jag vet vad det handlar om. Och jag tror att det kommer fungera bra i den svenska ligan. Inte för att jag tycker den är dålig på något sätt, tvärtom, de spelar ofta en snabbare handboll där än här. Min känsla är att det kommer gå bra för laget nästa säsong, säger Dalibor Doder.

Han beskriver sin egen säsong som en tid med sköna höjder och del svackor. Mest ljus kastar han på säsongens första del medan vårsäsongen gått tyngre. Däremot var det just under vårsäsongen som det befriande ögonblicket med påskriften för YIF inträffade.

– Det var så skönt att få det ur världen. Man hade gått och undrat var någonstans nästa klubbadress skulle bli och när jag väl skrivit på kändes det som om en sten föll från hjärtat, säger Doder.

Från andra sidan Östersjön har han försökt följa Handbollsligan och kanske framför allt YIF:s framfart i densamma. Som många andra konstaterar han att det blev ett bittert slut för YIF som åkte ur slutspelet mot Alingsås efter ett mål i sista sekunden.

– Men det har varit skrällar hela tiden tycker jag. Alingsås slog ut Kristianstad sedan också. Det var inte väntat, säger Doder.

Men tanke på att säsongen ännu pågår i Tyskland har Doder ännu fullt fokus på den, trots att flytten till Sverige väntar runt hörnet. Det blir till att börja med Malmö som blir hemvist för Doder med familj och sedan får framtiden utvisa om det blir någon ändring på det.

– Det ska bli kul att komma hem till Sverige. Det är kanske mest min fru som längtat hem men vi kommer vänja oss allihop sedan. Människan vänjer sig snabbt, säger Doder, som inte bara har fokus på själva handbollen i Minden för tillfället.

– Det är mycket flyttpress nu. Det är flyttlådor överallt och man vet knappt vad man ska ta med hem. Det finns mycket skit också...

Ulf GummessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons