Annons

Domarchefens uppmaning: Använd inte VAR i VM

Både målteknologin VAR och halvautomatiska offsidesystem är tillgängliga för domarna i fotbolls-VM i Qatar. Ändå vill Fifas ordförande i domarkommittén, Pierluigi Collina, att tekniken inte ska användas.
Fotboll • Publicerad 16 augusti 2022
Fifas ordförande i domarkommittén, Pierluigi Collina, vill att domarna inte tar hjälp av teknik under VM 2022. Arkivbild.
Fifas ordförande i domarkommittén, Pierluigi Collina, vill att domarna inte tar hjälp av teknik under VM 2022. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

– Vårt mål är att förbereda domarna så bra som möjligt för att slippa använda teknik, men tekniken är till för att minska risken för mänskliga fel som kan påverka utgången av en match, säger Pierluigi Collina.

Collina vill endast att tekniken ska användas som en sista utväg.

Annons

– Även den bästa domaren kan göra ett misstag. De är också människor, och det vet vi.

VAR kommer att finnas tillgängligt tillsammans med ett halvautomatiskt offsidesystem, som skickar en signal direkt till videodomarna om det skulle bli offside.

Totalt har 129 domare utsetts till Qatar-mästerskapet som spelas mellan 20 november och 18 december. För första gången i VM-historien är sex av domarna kvinnor.

I juni höll Internationella fotbollsförbundet (Fifa) tre seminarier för att förbereda de 36 domarna, 69 assisterande domarna och 24 videodomarna som valts ut för att döma VM.

Det finns inga domare från de nordiska länderna på listan.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons