Annons

Stenson sparkades – klart med ny Europa-kapten

Svenske stjärnan Henrik Stenson sparkades som kapten för Europa i nästa års Ryder Cup i Rom då han valde att gå med i den omstridda, saudistödda LIV-touren.
Nu har lag Europa fått en ny kapten: engelsmannen Luke Donald.
Golf • Publicerad 1 augusti 2022
Luke Donald ersätter Henrik Stenson som Ryder Cup-kapten för Europa. Arkivbild.Foto: Emil Lippe/AP/TT
Henrik Stenson debuterade i helgen på den omstridda LIV-touren – och vann direkt.Foto: Seth Wenig/AP/TT

"Jag är otroligt stolt över att bli utnämnd som kapten. Det är verkligen något av det mest ärofyllda du kan bli tilldelad som golfspelare", säger Donald i ett uttalande på Ryder Cups hemsida och fortsätter:

"Jag känner mig oerhört privilegierad att få det här ansvaret och det är ett ansvar som jag inte tar lätt på".

Rankats etta

Annons

Donald har spelat Ryder Cup, lagmatchen mellan Europa och USA, vid fyra tillfällen som spelare tidigare och 44-åringen har även varit vice kapten två gånger.

Engelsmannen har tidigare under sin karriär varit världsetta totalt 56 veckor (mellan 2011 och 2012).

Donald kommer att behålla de vicekaptener som utsågs under Henrik Stensons ledning: Thomas Bjørn, Danmark, och Edoardo Molinari, Italien.

Drygt en vecka har passerat sedan Henrik Stenson fick sparken som Ryder Cup-kapten.

"Detta efter att beslut tagna av Henrik på personliga grunder gör att han inte kan uppfylla kraven i det kontrakt han skrev på innan han accepterade rollen som kapten. Det är därför inte möjligt för honom att fortsätta som kapten", skrev Ryder Cup i ett pressmeddelande.

Stenson: Besviken

Senare samma dag bekräftade Stenson att han tagit steget över till den kritiserade LIV-touren, där svensken i helgen vann i debuten på Donald Trumps bana Bedminster i New Jersey.

Seger värd över 40 miljoner kronor. Stenson uppges dessutom få minst 400 miljoner kronor för att ta steget över.

"Jag håller inte med om beslutet, men accepterar det. Jag är väldigt besviken att jag inte får fullfölja min roll men önskar er alla stort lycka till förberedelserna. Delvis grundar sig mitt beslut att spela på LIV på det ekonomiska men formatet, spelschemat och kalibern på spelarna var också avgörande faktorer", skrev Stenson på Instagram efter att han fråntagits Ryder Cup-rollen och om hans val att gå med i LIV-touren.

Ryder Cup i Rom avgörs mellan 25 september och 1 oktober 2023.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons