Annons

Drömstart för Bergström

Tiden som tränare i Tomelilla IF kunde knappast börjat bättre för Anders Bergström. Åtminstone inte resultatmässigt. TIF försvarade titeln i Österlencupen efter finalseger med 5–1 över Blentarp. "Fantastiskt roligt", sade Bergström om triumfen.
Sport • Publicerad 30 november 2008
Tränaren Anders Bergström (till höger) jublade efter hans Tomelilla IF segrat i Österlencupen för andra året i rad. Bilder: Bass Nilsson
Tränaren Anders Bergström (till höger) jublade efter hans Tomelilla IF segrat i Österlencupen för andra året i rad. Bilder: Bass NilssonFoto: 

Segern till trots råder det som bekant viss turbulens kring Tomelilla för tillfället. Styrelsearbetet fungerar inte som önskat, de ideella krafterna är sammantaget för svaga och ekonomin är dålig, till och med så dålig att klubben funderar på att sälja idrottsplatsen.

Det finns med andra ord en annan sida av tränare Bergströms drömstart i sin nya klubb.

Annons

- Men jag tror inte att det är så allvarligt. Det är ofta en viss oro i föreningar och jag har varit med så länge att jag vet att Tomelilla kommer att reda ut det här, sade Bergström.

Det var Tomelilla lag 2 som stod för segern i Österlencupen. Laget hade ingen ordinarie målvakt så utespelaren Johan Nilsson fick förtroendet mellan stolparna.

- Jag ville ha en spelande målvakt. Det är att föredra inomhus. Jag visste ingenting om hur bra han var, men jag är jättenöjd med hans insats, även om det syntes ibland att han inte är någon van målvakt, sade Bergström.

Den ovane målvakten hade inte mycket att göra i finalen, där Tomelilla var överlägset ett slutkört Blentarp. Men i den spännande semifinalen mot Skillinge stod han för en avgörande räddning vid ställningen 1-1 och med tolv sekunder kvar att spela. En Skillingespelare sköt ett chansskott från egen planhalva som Nilsson med en liten men tillräcklig touch styrde i stolpen.

- Jag tycker det gick rätt så bra för mig, men jag gjorde en del misstag också, sade Johan Nilsson, som inte stått i mål sedan han var åtta år gammal.

I semifinalens förlängning avgjorde sedan Johan Thufvesson efter 17 sekunder. Thufvesson avgjorde även kvartsfinalen mot Brantevik 2, en match som slutade 1-0.

Även om Blentarp 1 inte kunde bjuda upp till en spännande final var laget en av turneringens positiva överraskningar. Och tränaren Anders Nilsson hade all anledning att vara nöjd med sina spelare.

- Jag är nöjd med båda våra lag. Vi hade ett lag i åttondelsfinal och ett i final. Det märktes att killarna var trötta i finalen mot Tomelilla, men jag tycker ändå att vi föll med flaggan i topp, sade Anders Nilsson.

TIF:s vinst innebär att klubben blivit mästare i cupen två år i följd.

Den innebär också att tränare Bergström ännu är obesegrad i sin nya klubb.

- Jag hoppas att det fortsätter så, sade TIF-tränaren med ett leende.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons