Annons

Dubbla svenska medaljer i tiokampen vid JVM

Det blev blågul succé i tiokampen i JVM i friidrott i Colombia. Svenske Jacob Thelander tog silver, och Elliot Duvert knep bronspengen.
Friidrott • Publicerad 3 augusti 2022
Jacob Thelander tog silver.
Jacob Thelander tog silver.Foto: Mikael Wennolf/Svenska friidrottsförbundet
Elliot Duvert knep bronset.
Elliot Duvert knep bronset.Foto: Mikael Wennolf/Svenska friidrottsförbundet

Jacob Thelander, 19, från Ljungby och som tävlar för Ljungby FIK, var ett av de stora guldhoppen i årets JVM och ledare i världsårsbästalistan inför mästerskapet.

Men nederländske Gabriel Emmanuel blev för en för svår nöt att knäcka, med ett slutresultat på 7 860 poäng, trots att Thelander satte nytt personbästa i stavhopp med 4,40 meter och landade på totalt 7 770 poäng.

Annons

– Första dagen gick grymt bra, jag är nöjd med den. Mycket plus på min persserie, som är svenska rekordet också. Nu andra dagen hade jag mer stolpe ut, häcken slog i, diskusen gick rätt dåligt. Staven hyfsat, och så lyckades jag ta mig igenom och ta silvret, säger Thelander.

TT: När du smält detta, tror du att du kommer vara mer nöjd med silvret?

– Ja, det tror jag. Men nu i stunden så känner jag att det var så nära guld. Jag är lite småbesviken.

Sju rekord

Om Jacob Thelander var guldhopp var 19-årige Elliot Duvert mer av en doldis inför mästerskapet. Med en totalpoäng på 7 622 tog han bronset.

– Jag är väldigt, väldigt nöjd. Jag kom hit med ett personbästa på 7 359 poäng. Och nu persade jag med dryga 300 poäng. Pers i sju av tio grenar, jag vet inte vad jag ska säga, säger Duvert.

Bland de personliga rekorden kan nämnas ett stavhopp på 4,90 meter, och ett längdhopp på 7,25 – en halvmeter längre än vad han tidigare hoppat utomhus.

TT: Hur har du lyckats toppa formen så pass?

– Jag tror att det har mycket att göra med att jag åker i väg hit till ett mästerskapet, det är det första stora för mig. Att få vara här och träna på arenan med alla som är så jättebra, jag tror att det har mycket med det att göra, säger han.

Jättehoppet i stav fick 19-åringen som tillhör Turebergs FK i Sollentuna att klättra från sjätte till tredje plats i resultatlistan, en placering han hamnade på när alla tio grenar var avklarade. Norrmannen Abraham Sandvin Vogelsang kom fyra.

Firar med bubbelbad

De båda medaljörerna räknade med att fira medaljerna med bubbelbad – med viss reservation för att tröttheten skulle sätta käppar i hjulen för planerna. Nu har de båda tävlat färdigt, och får i stället försöka att heja fram övriga svenskar i truppen fram till helgen.

Annons

– Jag tror att det vi gjorde inspirerade. Det var några som kom fram och grattade och sade "nu blev jag sjukt taggad på att prestera", så det var sjukt kul, säger Duvert.

Båda är dock överens om att mästerskapsdeltagandet gett mersmak.

– Det var helt fantastiskt att tävla på arenan, och publiken var bra och hejade på mycket. Jag tror att den här känslan kommer att vara väldigt positiv inför framtiden, säger Duvert.

– Det var riktigt kul att spela, jag är jäkligt hungrig på mer, säger Thelander.

Rättelse: i en tidigare version angavs fel klubbtillhörighet. Korrekt är att Jacob Thelander tävlar för Ljungby FIK.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons