Annons

Dukat för publikfest på Svampabanan

Premiärtävlingen i Evocupen avgörs i Tomelilla och arrangörsklubben hoppas på flera tusen åskådare. Richard "Lillen" Persson gör comeback efter flera års uppehåll.
Sport • Publicerad 7 maj 2003

Tomelilla MK laddar för ny stortävling på Svampabanan. I helgen går startskottet för Evocupen i rallycross och TMK hoppas på en bra publiksiffra. - Gärna 3 000-4 000, säger tävlingsledaren Johan Carlstedt. Publiken får bland annat se Richard "Lillen" Persson göra comeback. Om man bortser från en mindre tävling i fjor blir det Lillens första framträdande sedan femteplatsen i SM 1999. - Jag kan inte släppa det. Det är som ett gift, säger 39-åringen när han förklarar varför han är "back in business". Efter säsongen 1999 fick han nog. Bilen strulade. - Jag kände mig mätt och pengarna räckte inte till. Det gav för lite mot allt jobb som jag la ner. Han har kvar bilverkstaden i Smedstorp. Motorintresset kommer han alltid att ha i sig. Nu börjar han om på ny kula med en Volvo 940 och kommer till start i klass 1. - Den här tävlingen är lite av ett test. Man tappar farten efter ett så här långt uppehåll så jag har ingen direkt målsättning inför helgen. Fast det är klart; innerst inne ställer man ju upp för att vinna? I Evocupens premiär försvaras TMK:s färger av ytterligare en förare. Namnkunnige Kristian Gertsson kör för Tomelilla från och med den här säsongen och ställer upp i klass 2. Han representerade landslaget i rallycross 1992, kom tvåa i SM-tävlingen i Tomelilla 1999 och nådde samma placering i den första upplagan av Evocupen 2001. Förra året körde han EM-finalen i Tyskland (division 2 A). I år satsar han helt och hållet på Evocupen - och lägger ribban högt. - Målet är att vinna totalt, säger 34-årige Staffanstorpsbon Kristian som tidigare representerat MIF Malmö Motor. - Men jag har tänkt på att gå över till Tomelilla rätt länge. Jag känner många i klubben så det känns ganska naturligt. Förarna ägnar sig åt förberedelser in i det sista men för Kristian Gertsson kommer ändå en viktig detalj att saknas - rätt motor. - Jag hinner inte få den till den här tävlingen så nu kommer det att skilja hundra hästkrafter. Men banan i Tomelilla är inte så effektkrävande så chansen finns ändå. Kenneth Karlsson, rallycrossföraren som sadlat om till arrangör och cupgeneralen, drog igång Evocupen så sent som 2001. - På begäran av många förare. De ville ha ett komplement till SM. Konceptet var att låta bredd och elit tävla mot varandra. Vi hade upp emot 150 deltagare ett år men nu ligger antalet på runt 100 och det är ganska idealiskt, säger Kenneth Karlsson. Tävlingen avgörs i två olika klasser. - Omöjligt att säga vem som vinner, hävdar Karlsson. Det vimlar av segerkandidater. I startfältet finns Ronnie Hagestig, Fredrik Enholm, Jimmy Holmqvist, Lars Sakariasson, Lars Jonsson och K-G Lindqvist för att bara nämna några presumtiva vinnare. Johan Carlstedt i TMK säger att arrangemanget kräver 200 funktionärer och att förberedelserna inleddes redan i vintras. - När vi arrangerade Evocupen i fjor kom ungefär 1 500 personer. Det är ett annat sug nu så jag hoppas på 3 000-4 000.

Fredrik Sörensson fredrik.sorensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons