Annons

Klüft om Duplantis: "Vi får se mycket mer"

Världsrekorden gjorde Armand Duplantis till en given vinnare av Bragdguldet.
Ingen kom i närheten av hans idrottsliga höjder.
Det väntar mer – om Carolina Klüft får rätt.
Bragdguldet • Publicerad 1 december 2020
Armand Duplantis efter att ha hoppat 6,15 i Rom. Nu tilldelas han Bragdguldet. Arkivbild.
Armand Duplantis efter att ha hoppat 6,15 i Rom. Nu tilldelas han Bragdguldet. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

"För en rad hoppingivande bragder som nådde historiskt himmelska höjder", löd motiveringen när bragdjuryns sekreterare Anders Lindblad tillkännagav att Armand Duplantis får Svenska Dagbladets guldmedalj.

Under ett annorlunda idrottsår kunde ingen mäta sig med stavhoppsstjärnans rekordhopp både inomhus och utomhus. När coronapandemin gjorde att stora mästerskap ställdes in och idrottsvärlden i stort sett stod stilla i flera månader var Duplantis i en klass för sig när det gäller blågula prestationer med bragdstämpel.

Annons

– Det känns bra, det är väldigt coolt och jag är väldigt glad för det här, säger Duplantis till Svenska Dagbladet som var på plats i Louisiana och gav honom glädjebeskedet tidigt på morgonen lokal tid.

Revansch efter 2018

Iklädd en tröja med dalahästar på och med en julgran stående i bakgrunden konstaterade Duplantis att han var med i bragdguldsdiskussionen redan efter EM-guldet för två år sedan.

– Jag lyckades inte vinna det 2018, men nu kompenserade jag för det. Det är en ära. Jag hoppade riktigt bra och riktigt högt (i år), säger han.

Svensk-amerikanen inledde året med dubbla världsrekordhopp under inomhussäsongen – först 6,17 i polska Torun och sedan en centimeter högre i Glasgow under några glödheta februariveckor. Då trodde Duplantis fortfarande att ett OS i Tokyo väntade i sommar, men i stället följde ett långt coronauppehåll innan en rumphuggen utomhussäsongen så sakta puttrade i gång.

Halvlångt möte

I september kom en ny fullträff när det unga stavhoppsfenomenet – han fyllde 21 år för några veckor sedan – hoppade högre än någon tidigare har gjort utomhus. 6,15-hoppet i Rom var en centimeter bättre än legendaren Sergej Bubkas tidigare högstanotering.

Bragdjuryns möte, digitalt detta coronaår, var "halvlångt" säger sekreteraren Anders Lindblad.

– Det var inte rekordsnabbt som när Stellan Bengtsson fick det 1971 efter 75 sekunders möte, säger han i SvD:s sändning.

– Till slut var Armand Duplantis en ganska given vinnare hos hela juryn.

Carolina Klüft, bragdguldsvinnare 2003 och en av Sveriges främsta friidrottare genom tiderna, ser i Duplantis en av världens bästa idrottare, kanske rent av den främsta, under året.

– Han är nog världens bästa friidrottare just nu, men han aspirerar också på att vara världens bästa idrottare alla kategorier för det är ett fantastisk världsrekord han har slagit. Så ung, så målmedveten, så ödmjuk och en så fantastisk idrottare, säger Carolina Klüft.

Tror på mer

Annons

– Jag tror inte att vi sett hans maxkapacitet och det tror jag heller inte att han själv tänker. Det ska bli jättespännande att fortsätta se hans utveckling och hur mycket han kan bära med sig av de här framgångarna in i framtiden. Det kommer ett OS och han har många spännande mästerskap framför sig.

Bragdguldet lär inte vara den enda utmärkelse Duplantis håvar in för prestationerna under 2020.

Han är en av favoriterna att utses till världens främste friidrottare vid World Athletics digitala gala på lördag. Då kan han även få utmärkelsen "Covid inspiration award", en uppmuntran för friidrottare som med kreativa lösningar fått till tävlingar under pandemin.

Tillsammans med stavhopparkompisarna Renaud Lavillenie och Sam Kendricks anordnade han i våras den uppmärksammade trädgårdstävlingen.

Duplantis får ta emot bragdmedaljen vid Idrottsgalan den 18 januari. Då kan han också utses till vinnare i kategorierna Årets manlige idrottare och Årets prestation. Vid galan är även föräldrarna Greg och Helena nominerade till utmärkelsen Årets tränare.

Fakta: Armand Duplantis

Född: 10 november 1999 i Lafayette, USA (21 år).

Smeknamn: ”Mondo”.

Bor: Lafayette, som ligger cirka 20 mil väster om New Orleans i Louisiana, och i Uppsala.

Familj: Mamma Helena från Sverige och pappa Greg från USA. Storebröderna Andreas och Antoine samt lillasystern Johanna.

Främsta meriter (urval): Världsrekordhållare i stavhopp på 6,18 meter (rekordet sattes inomhus men räknas som övergripande världsrekord). Har även hoppat det högsta hoppet genom tiderna utomhus på 6,15. VM-silver 2019, EM-guld 2018, U20-VM-guld 2018.

Aktuell: Tilldelades under måndagen Bragdguldet för 2020.

Fakta: Armand Duplantis

2020: Armand Duplantis, friidrott

2019: Tove Alexandersson, orientering

2018: Hanna Öberg, skidskytte

2017: Sarah Sjöström, simning

2016: Henrik Stenson, golf

2015: Sarah Sjöström, simning

2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)

2013: Johan Olsson, längdskidor

2012: Lisa Nordén, triathlon

2011: Therese Alshammar, simning

Mer om priset:

Bragdguldet har delats ut sedan 1925 och anses av många vara Sveriges finaste idrottspris.

Vinnaren utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december.

SvD:s publisher Anna Careborg är ordförande i juryn och krönikören Anders Lindblad sekreterare.

Bland ledamöterna finns idrottsprofiler som Carolina Klüft, Magdalena Forsberg, Mats Sundin, Tomas Brolin och Agneta Andersson.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons