Konkurrenterna i toppen förlorade. Då tog ett effektivt Örebro chansen att knapra in i SHL-tabellens övre skikt.
Emil Larsson blev tvåmålsskytt när HV71 besegrades på bortaplan, 4–2.
Ishockey • Publicerad 12 december 2020
Örebros Emil Larsson firar ett av sina mål borta mot HV71.
Örebros Emil Larsson firar ett av sina mål borta mot HV71.Foto: Mikael Fritzon/TT

Örebro åker hem från Jönköping med tre färska poäng i bagageluckan. Och när tabelltvåan Frölunda och trean Växjö samtidigt förlorade, får närkingarna allt mer kontakt med topplagen.

4–2-segern borta mot HV71 gör att Örebro har spelat in 39 poäng på 21 matcher. Upp till Växjö (24 spelade matcher) är det nu bara fyra poäng, till Frölunda (24) och serieledaren Rögle (20 matcher, spelade senare på lördagskvällen) skiljer ytterligare en.

Någon spelmässig överkörning handlade det inte om. HV71 höll jämna steg, och det som skiljde lagen åt stavades i stället effektivitet. När Örebro fick chansen small det.

Spänning i tredje

Som vid 1–0 i den första perioden, när Ludvig Rensfeldt skrinnade fram till höger i offensiv zon, drog in pucken i banan och sprätte upp den i nättaket. Som vid 2–0 när Emil Larsson, nyss inkommen från ett byte, fick pucken till vänster i HV:s zon och slagsköt in pucken i motsatt kryss. Och som vid 3–0 när samme Larsson ropade till sig en passning över banan och överlistade HV71-målvakten Jonas Gunnarsson med ett direktskott.

Hemmalaget fick till en viktig reducering i slutet av andra perioden, och väckte liv i matchen. Än mer fart under Smålandsskridskorna blev det när Lias Andersson snärtade upp 2–3 i numerärt överläge, fyra minuter in i sista perioden.

Men när HV71 vädrade en kvittering visade Örebro på nytt upp skärpa.

"Vi är effektiva"

Med drygt sex minuter kvar av matchen snodde Glenn Gustafsson pucken från en HV-back, rundade sedan en annan och vispade in 4–2 till Örebro.

– Jag försöker bara hålla i den, gå runt backen och få pucken i sidled och trycka in den, säger Gustafsson till C More om sitt mål.

– Det är en ganska tajt tillställning. De är desperata men vi är effektiva när vi får våra lägen. Vi gör en bra match.

Redan med hela 3.17 kvar att spela valde HV71 att chansa genom att ta ut målvakten. Men trots bitvis tungt tryck mot Örebros mål fick man inte till någon reducering, och resultatet stod sig.