GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Efter covidfallen: "Det är inte helt kört"

Fyra covidsmittade spelare i Damkronorna missar resan till OS i Peking.
Men det är inte omöjligt att de kan komma till turneringen i ett senare skede.
Ishockey • Publicerad 22 januari 2022
Hanna Olssonär en av spelarna som har testats positivt inför OS. Men hon kan kallas in - som reserv. Arkivbild.
Hanna Olssonär en av spelarna som har testats positivt inför OS. Men hon kan kallas in - som reserv. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Fyra svenska spelare, däribland den utpekade förstemålvakten Sara Grahn, har testat positivt för covid-19. Istället för att ladda med Damkronorna på förlägret i Ängelholm inför avresan till Peking på torsdag får de boka av biljetterna till OS.

Men rollerna kan faktiskt bli de ombytta. Skulle någon eller några av de andra 23 spelarna i Damkronorna i sin tur få positiva provsvar på plats i Peking, kan de som nu fått hoppa av kallas in som reserver.

Fyra negativa test

Det omfattande regelverket som ska hindra smittan från att spridas på plats i Kina kräver att den som testats positivt måste kunna uppvisa fyra negativa testresultat, med ett dygn mellan varje test, för att få delta.

– De 23 spelare som efter de fyra bytena finns i truppen är de som kommer att åka till Peking för oss. Skulle någon av dem bli sjuk handlar det i så fall om att kunna uppvisa fyra negativa test.

Klarar man det får man åka. Rent teoretiskt skulle spelarna därför kunna vara spelklara till senare i turneringen och då kunna flygas över – men samtidigt får fler än 23 spelare inte tas ut i truppen.

– Det är grundregeln. Men vi vet ju inte när de kan börja testa negativt. Det är ju däri den stora osäkerheten ligger, säger Olof Östblom, ishockeyförbundets tävlingschef.

Därför har fyra ersättare tagits ut i truppen. Men Damkronorna kommer att fortsätta testa de fyra spelare som konstaterats smittade.

– Och börjar vi få negativa test så kan vi fortsätta och testa för att om något skulle hända med de vi räknar med ska åka till Peking, så skulle det kunna bli en förändring, säger Olof Östblom, ishockeyförbundets tävlingschef.

Hårt drabbad

Ishockeyn som sport har drabbats hårt av positiva covidfall under pandemin och Östblom drar en parallell till handbolls-EM där många lag fått många smittade spelare och tvingats kalla in ersättare.

Tyskland har till exempel haft elva covidfall i sin trupp. Många reserver kan också komma att behövas till Damkronorna i OS.

Enligt Östblom är alla de fyra spelarna beredda att fortsätta testa sig för att kunna komma till OS i ett senare skede.

– Som jag har uppfattat det är de beredda att göra de här testerna.

Men det finns andra hinder och det är alltid en risk att skicka över spelare som tidigare testat positivt. Det kommer att göras individuella bedömningar från fall till fall.

– Det är extremt viktigt att man är 100 procent säker att man är frisk om man nyligen har varit sjuk. Annars riskerar man ju andra atleter. Det är ett ansvar vi har mot alla andra. Så det är väldigt riskabelt att chansa, konstaterar Östblom.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.