Annons

Efter protesterna – Fifa kan byta VM-sponsor

Fifa kan komma att byta sponsor för sommarens fotbolls-VM för damer efter protester. Men enligt australiska källor kan det bli ett byte från turistorganet Visit Saudi till ett annat saudiskt företag. Med risk för nya protester.
Simning • Publicerad 7 mars 2023
Svenska landslaget ska spela i VM i sommar. Arkivbild.
Svenska landslaget ska spela i VM i sommar. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

När det för en dryg månad sedan läckte ut att Fifa tänkte skriva sponsoravtal med det saudiska turistorganet Visit Saudi protesterade båda VM-värdarna Australien och Nya Zeeland, människorättsorganisationen Amnesty International och flera starka kvinnliga fotbollsprofiler.

"Bisarrt", "totalt olämpligt" och "skandalöst" menade de amerikanska fotbollsstjärnorna Alex Morgan och Megan Rapinoe och nederländskan Vivianne Miedema menade att Internationella fotbollsförbundet Fifa "borde skämmas" för att ens överväga det. Och VM-värdarna var besvikna för att inte ha blivit tillfrågade och menade att ett saudiskt sponsoravtal rimmade illa med visionen för mästerskapet.

Vill undvika turistkonflikt

Annons

Protesterna handlade framför allt om Saudiarabiens dåliga facit när det gäller mänskliga rättigheter och landets hårda restriktioner för kvinnor och förbud mot samkönade förhållanden.

– Jag tycker att det är otroligt tråkigt då många hbtq-personer som kommer delta i mästerskapet kommer att känna sig obekväma, sade den svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson till Fotbollskanalen för en tid sedan.

Enligt Sydney Morning Heralds källa kan protesterna ha gett resultat – men kanske inte på det sätt som kritikerna velat. För enligt källan kan Fifa komma att byta Visit Saudi till ett annat saudiskt företag, för att blidka Australien och Nya Zeeland när det inte längre handlar om en konflikt om turism, då VM-länderna vill marknadsföra sig som turistländer.

Presenteras i Rwanda?

Fifa jobbar för att kunna presentera VM-sponsorn vid kongressen i Rwanda i nästa vecka, enligt Sydney Morning Heralds källa. Blir det ett saudiskt företag är nya protester att vänta från bland annat VM-spelare och kanske hela landslag.

VM spelas den 20 juli-20 augusti och Sverige är ett av 32 deltagande nationer.

Fifa fick hård kritik för att man lade VM för herrar i Qatar i fjol, med tanke på frågor som mänskliga rättigheter och dåliga förhållanden för migrantarbetare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons