Annons

Ekberg njuter av drömdebuten

Niclas Ekberg har landat efter succédebuten i landslaget. I går satt han hemma vid köksbordet och berättade för YA-sporten om det bästa dygnet i hans handbollsliv.
Sport • Publicerad 3 november 2008
Niclas Ekberg hade nära till skratt dagen efter succédebuten i handbollslandslaget, en debut som gjorde hans mamma Inger Olsson både hypernervös och euforisk. Bild: Mark Hanlon
Niclas Ekberg hade nära till skratt dagen efter succédebuten i handbollslandslaget, en debut som gjorde hans mamma Inger Olsson både hypernervös och euforisk. Bild: Mark HanlonFoto: 

IFK Ystadsspelaren gjorde tolv mål i debuten mot Turkiet (Sverige vann med 42-18). Tolv mål! Och det inför ögonen på den närmaste familjen, släkt och vänner, samt gamla tränare från barn- och ungdomslagen i IFK.

Det var en debut nästan för bra för att vara sann, en debut som varken Niclas eller hans mamma och pappa lär glömma. Någonsin.

Annons

- Detta är det största som hänt i min handbollskarriär, säger Niclas.

- Det har varit en dröm att en gång få se honom i seniorlandslaget, fyller hans mamma Inger Olsson i.

Och för Niclas pappa, Lars Ekberg, som med några få undantag har sett varje match i Niclas karriär var succédebuten närmast oförklarligt stor.

- Det är häftigt. Det är underbart. Det är lite som en saga, särskilt med tanke på att det har gått så fort, förklarar han.

Dagen efter den stora matchdagen i Karlskrona var Niclas, Inger och Lars lugnet själva. Och glädjen var som fastklistrad i deras ögon och på deras läppar. De gick helt enkelt bara runt i full njutning och stortrivdes.

Annat var det när Niclas skulle gå in och lägga Sveriges första straff efter några få minuter mot Turkiet.

Åtminstone för mamma Inger.

- Det var hemskt när jag såg honom gå fram där för att lägga straffen, säger Inger om nervpressen.

Och när den gick i mål...

- Då visste man inte vad man skulle göra. Det var eufori.

Annons

Efter det målet blev det alltså elva till från Niclas sida. Detta följdes sedan av en annan erfarenhet - tv-, radio- och tidningsfolk - alla ville prata med IFK-aren.

- Det var bara roligt. Det var en helt ny erfarenhet, men jag blir inte jättenervös av sådant. För mig personligen var det rätt avslappnat ändå och det har inte varit någon hysteri. Många har skickat sms och ringt och gratulerat, berättar Niclas.

Nästa EM-kvalmatch för Sverige går i Lund mot Polen den 27 november. Då återstår det att se om IFK:s senaste landslagsspelare kan följa upp succén.

- Förhoppningsvis går det bra, men det är en viss skillnad att möta Polen mot att möta Turkiet, säger Niclas som är långt ifrån säker på sin plats i landslaget ännu.

- Nej, det är jag inte, men jag har väl bättrat på mina chanser.

En säker plats i IFK Ystad har han i alla fall. Och det är spelet i klubblaget som står i fokus härnäst. På onsdagskvällen väntar Skånederby hemma mot IFK Trelleborg och på söndag smäller det ordentligt - Ystadsderby mot YIF.

- Det är bara att gå tillbaka till vardagen nu och försöka ta med sig allt positivt från den här veckan till IFK.

Ulf Gummesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons