Elfsborg vände på två minuter – passerar MFF

Elfsborg hamnade i underläge två gånger om hemma mot Häcken men vände den fotbollsallsvenska matchen på två minuter i andra halvlek och vann med 4–2.
Lagkaptenen Johan Larsson avgjorde och isländske legendaren Eidur Gudjohnsens son Sveinn Aron noterades för sitt första allsvenska mål i sitt tredje inhopp för Boråslaget.
Fotboll • Publicerad 13 september 2021
Lagkaptenen Johan Larsson, i röd armbindel, gratuleras efter hans matchavgörande 3–2-mål hemma mot Häcken.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Elfsborg är allsvenskans bästa bortalag med 16 poäng på åtta spelade matcher. De senaste månaderna har Boråslaget även lyft spelet på hemmaplan vilket gett en allt stabilare plats bland lagen i den allsvenska toppkvartetten.

Så även efter måndagens 4–2-seger hemma mot BK Häcken. Trots att bortalaget från Hisingen både gjorde 1–0, ett vackert nickmål av Godswill Ekpolo på en välplacerad Patrik Wålemark-frispark, och 2–1, ett distinkt avslut från Alexander Jeremejeff efter en ny framspelning från Wålemark.

Frick kvitterade dubbelt

Elfsborgs toppanfallare Per Frick kvitterade konstnärligt två gånger om. Först genom en lyftning liggandes i luften i 38:e matchminuten och sedan med en nätt nickskarv i 61:a.

Vid båda målen var Johan Larsson inblandad i förarbetet. När Elfsborg i den 63:e minuten tog ledningen med 3–2, mindre än två minuter efter Fricks andra kvittering, var det lagkaptenen och högerbacken själv som kastade sig fram, tryckte dit bollen och fullbordade vändningen i den svängiga matchen.

"Välförtjänt"

På tilläggstid i den 91:a minuten avslutade Elfsborgs inhoppare Sveinn Aron Gudjohnsen målskyttet med sitt 4–2-mål efter en kontring. 23-åringen, son till isländske legendaren Eidur Gudjohnsen, gjorde därmed sitt första allsvenska mål i sitt tredje framträdande efter övergången från italienska Spezia i augusti.

– Jag tycker att vi visar en fin moral och trycker på, och tror på det hela vägen. Jag kanske inte är objektiv men det känns som att det är välförtjänt, säger Johan Larsson till Discovery.

Elfsborgs nya trepoängare, den femte på de senaste sex allsvenska matcherna på Borås arena, tog laget förbi regerande svenska mästarlaget Malmö FF i tabellen efter 18 spelade omgångar.

Nya trean Elfsborg har 36 poäng och fyran MFF har 34. Djurgården leder tabellen på 37 poäng, lika många som AIK som spelade 0–0 borta mot Mjällby men med bättre målskillnad.

Häcken är kvar på tionde plats med sina 22 inspelade poäng.