Annons

Elitlag, ryck upp er!

Att sydöstra Skåne har tre elitlag i stora bollsporter är en smula förvånande med tanke på geografiskt läge och befolkningsunderlag.
Sport • Publicerad 20 november 2008
YA:s sportkrönikör Jan Ohlsson.
YA:s sportkrönikör Jan Ohlsson.Foto: 

Två elitlag i handboll och ett i bordtennis sätter förstås en liten guldkant på tillvaron för alla kräsna idrottskonsumenter. Det finns idrott på hög nivå utanför dörren, om man så önskar.

Det var den positiva biten.

Annons

Den negativa utläser vi i formkurvor och tabeller.

Samtliga tre elitlag- Ystads IF och IFK Ystad i handboll och Gröstorps IF i bordtennis - är för tillfället helt under isen. De senaste veckorna har varit bedrövliga. Lagen har inte bara förlorat, de har dessutom uppträtt håglöst och utan självförtroende.

Elitlagens sex senaste matcher har renderat i sex förluster. Supertorsk på alla håll och bords-kanter.

* YIF har förlorat med 28-35 och 28-37. Minus 16 mål.

* IFK har förlorat med 25-29 och 20-33 Minus 17 mål.

* Gröstorp har förlorat med 0-5 och 0-5. Minus tio matcher!

IFK Ystadoch Gröstorp ligger nästjumbo i sin respektive elitserie och risken är överhängande att åtminstone ett av lagen trillar ur. En plats i vårens slutspel är något de får önska av tomten. Verkligheten ser annorlunda ut. Mycket tyder på fortsatt bottenstrid och i slutändan ett nervigt kvalspel.

I ärlighetens namn var förväntningarna inte alltför högt upskruvade på lagen före seriepremiären. IFK Ystad är nykomling och bygger för framtiden. Vad Gröstorp bygger för vet jag inte - verksamheten som bedrivs genererar knappast några framtida elitspelare - och man tappade sitt A-lags-ankare Mattias Stenberg till Eslöv.

Situationenför de båda elitlagen har inte direkt underlättats av skador på nyckelspelare. Jag har svårt att se hur IFK Ystad ska kunna ha två lag bakom sig så länge man spelar utan höstens knäskadade succéman i svensk handboll, Niclas Ekberg. Det är Niclas som burit upp det här laget och som visat vägen de få gånger som IFK Ystad har plockat poäng. Det är Niclas som kontrat, snurrat, skjutit och uppfört sig som en klasspelare. De andra har mycket mer att bevisa.

I Gröstorps fallkrävs det att Hong Zhi Jian blir helt återställd från sin knäskada. Men minst lika viktigt är det att han får ordning på sina trassliga nerver. Floppvärvningen Gavin Rumgay från Skottland har bara vunnit två av sina 17 matcher. Det är ett uselt facit. Mr Rumgay må vara både trevlig och lojal mot laget, men så här långt har han kostat mer än han smakat för Österlenklubben.

Annons

Om IFK Ystadoch Gröstorp ligger pyrt till ser tabelläget något ljusare ut för Ystads IF. Men insatserna på slutet väcker oro.

YIF for på ändan ut ur Europacupen mot ett norskt lag och de två senaste matcherna i elitserien har varit slätstrukna.

Jag satt själv i Arena Skövde förra veckan och konstaterade att matchen bara var jämn under de perioder som YIF hade en utespelare mer på planen. I går, på webbsport.se, kunde jag i efterhand ta del av kalkonmatchen mot Guif.

Gästerna från Eskilstuna hade allt det där som YIF saknade i fråga om spelglädje, energi och fart.

Vad YIF hade i stället?

Spelare som i genomsnitt var nästan sex centimeter längre och åtta kilo tyngre än sina motståndare.

I en fysisk sport som handboll borde kilon och centimeter inte vara någon belastning direkt. Men den här kvällen handlade det om trögfotade och senfärdiga skåningar mot kvicka och spirituella sörmlänningar.

Torben Wintherförfogar över en av elitseriens bästa och mest rutinerade trupper. Som dessutom är skadefri. Det finns anledning att kräva betydligt mer av spelarna och tränaren. Jag är tveksam till att YIF spelar tillräckligt modernt, det går för långsamt och flexibiliteten i försvarsspelet är för dålig. Målvakterna är inte speciellt lyckade. Skyttarna försiktiga. Kantspelarna sådär.

Nu blir det ett längreuppehåll i elitserien på grund av EM-kval. Det kan både YIF och IFK behöva. YIF ska kunna vara med och slåss om SM-medaljerna och IFK har en klar chans att hänga kvar. Men det krävs uppryckning.

För Gröstorp blir det skarpt läge redan på måndag när man ställs mot bottenkollegan BTK Rekord. Tills dess har den karismatiske tränaren Peter Gustafsson förhoppningsvis gjutit mod i sin främlingslegion och sagt några väl valda ord. På svenska, danska, engelska och kinesiska.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons