Annons

EM-guide: lördag 16 juli

"Dödens grupp" ska avgöras.
Vilken nation gör Tyskland sällskap till kvartsfinal?
Fotboll • Publicerad 16 juli 2022
Pernille Harders Danmark måste vinna mot Spanien för att nå kvartsfinal i EM.
Pernille Harders Danmark måste vinna mot Spanien för att nå kvartsfinal i EM.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Fotbolls-EM, matcher i grupp B.

Vad: Finland–Tyskland.

Annons

Var: Stadium MK, Milton Keynes.

När: Lördag klockan 21.00.

Tv: SVT Play.

+ Så gick det i EM 2017

Finland: Kvalificerade sig inte till mästerskapet.

Tyskland: Vann gruppen före Sverige men åkte därefter ut direkt i kvartsfinalen mot Danmark.

+ Bästa EM-resultat

Finland: Semifinal 2005.

Tyskland: EM-guld 1989, 1991, 1995, 1997, 2001, 2005, 2009 och 2013.

+ Håll koll på

Annons

Finland: Eveliina Summanen. Efter sejourer i såväl Kif Örebro som Kristianstad skrev den 24-åriga mittfältaren i januari i år på för Tottenham. Given på det centrala mittfältet och expert på frisparkar. Ytterligare kuriosa är att Summanen, från en liten stad nära Ryssland, har bestigit Kilimanjaro i Tanzania, det högsta berget i Afrika, och hon duckar inte för att upptäcka nya platser.

Tyskland: Alexandra Popp. 31-åriga Popp, i Wolfsburg till vardags, blev inbytt i premiären mot Danmark och gjorde mål. Mot Spanien fick anfallaren chansen från start – och gjorde givetvis mål då också. Ytterst välförtjänt då hon missade såväl EM 2013 som 2017 på grund av skada. Pågående EM skulle ha spelats 2021 men sköts upp med anledning av pandemin och tur är väl det, för annars hade hon återigen missat mästerskapet på grund av skada.

+ Förutsättningar

Matchen är av mindre betydelse. Tyskland är nämligen redan klart för kvartsfinal efter två segrar och Finland är redan utslaget efter två förluster.

Vad: Danmark–Spanien.

Var: Brentford Community Stadium, London.

När: Lördag klockan 21.00.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/SR P4 Radiosporten.

+ Så gick det i EM 2017

Danmark: Tvåa i gruppen bakom Nederländerna. Slog sedan ut Tyskland i kvartsfinalen och Österrike i semifinalen innan de föll mot Nederländerna i finalen.

Annons

Spanien: Tvåa i gruppen bakom England, förlorade sedan i kvartsfinalen mot Österrike på straffar.

+ Bästa EM-resultat

Danmark: Tvåa 2017.

Spanien: Semifinal 1997.

+ Håll koll på

Danmark: Signe Bruun. Den 24-åriga anfallaren älskar att göra mål men så här långt har det inte blivit några mål i turneringen då Danmarks enda EM-mål gjorts av Pernille Harder. Och Danmark behöver göra mål, de måste vinna för att ta sig till kvartsfinal och då vore det lägligt om en målspruta som Bruun vaknar till liv. Tillhör Lyon till vardags men var i våras utlånad till Manchester United. Utsågs till årets spelare i Danmark 2021.

Spanien: Irene Paredes. 31-årigen är en viktig ledare i det spanska mittlåset och har även mäktat med att göra ett mål så här långt i turneringen. Den här gången behöver Paredes, med Barcelona som klubbadress, hålla ihop sin backlinje och stoppa danskorna från att göra mål. Ger alltid allt vad hon har och tar sig förbi berg tack vare hårt arbete, väldigt ofta gör hon det i det tysta.

+ Förutsättningar

Till skillnad från Finland–Tyskland är mötet mellan Danmark och Spanien desto mer spännande. Spanien är tvåa i gruppen inför avspark, på samma poäng som Danmark (3), men med bättre målskillnad. Danmark måste vinna för att nå kvartsfinal, så länge Spanien undviker förlust så är kvartsfinalplatsen deras.

+ Det gör Sverige i dag

Presskonferens på matcharenan Leigh Sports Village i Leigh följt av träning inför sista gruppspelsmatchen mot Portugal på söndag.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons