Annons

EM-guld – men nu står hon inför sin största utmaning hittills

I helgen vann Abbekås Maja Stark på nytt ett EM-guld i lag – denna gången på seniornivå.
– Jag rankar helt klart detta högre än guldet på flicknivå. Här var alla de bästa amatörerna i Europa med, säger Maja Stark, som nu laddar inför sitt första försök att kvala in till British Open.
Golf • Publicerad 17 juli 2018
Maja Stark och det legendariska klubbhuset på klassiska British Open-banan St. Andrews. Årets turnering spelas dock på Royal Lytham & St Annes Golf Club i England.
Maja Stark och det legendariska klubbhuset på klassiska British Open-banan St. Andrews. Årets turnering spelas dock på Royal Lytham & St Annes Golf Club i England.

I helgen tog Maja Stark EM-guld i lag då detta mästerskap avgjordes i österrikiska Murhof. Stark och lagkamraterna Frida Kinhult, Linn Grant, Beatrice Wallin, Sara Kjellker och Amanda Linnér slog Frankrike i finalen med 5–2 och upprepade därmed bedriften som i stort sett exakt samma lag tidigare gjort på flicknivå.

På måndagen är Stark tillbaka i Abbekås och hon har lätt att ranka guldet i förhållande till fjorårets bedrift i UEM.

Annons

– Jag rankar helt klart detta högre än guldet på flicknivå. Här var alla de bästa amatörerna i Europa med, säger Stark, som visserligen förlorade sin singelmatch i finalen, men som i stort gjorde en stark insats under lag-EM.

Under den här typen av mästerskap får bara amatörer vara med, och en sådan planerar Maja Stark att vara i högst fem år till. Sedan väntar proffslivet.

– Nästa år börjar jag på Oklahoma State University. Utbildningen varar i fyra år, men jag har inte bestämt mig om jag ska gå alla åren. Efter det blir jag proffs, säger Maja Stark.

Men redan inom den närmaste månaden står Abbekås stolthet inför sin troligen största utmaning i karriären. Hon ska försöka kvala in till sin första major – British Open på Royal Lytham & St Annes Golf Club i början av augusti.

Klarar hon kvalet är hon inne i golfens allra finaste finrum – redan som 18-åring!

– Men det blir extremt svårt. Det är tolv av ungefär 150-200 spelare som kvalar in till huvudturneringen. Och bland de som kvalar finns jätteduktiga spelare, kända spelare som normalt sett går direkt in i majors.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons