Annons

EM-guld till Louise Hansson: "Som en racehäst"

Efter två tårfyllda mästerskapsmissar blev det jackpott.
Louise Hanssons superspurt gav EM-guld på 100 meter fjäril i Rom.
Simning • Publicerad 15 augusti 2022
Louise Hansson med sitt efterlängtade EM-guld efter segern på 100 meter fjäril i Rom.
Louise Hansson med sitt efterlängtade EM-guld efter segern på 100 meter fjäril i Rom.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Louise Hansson kämpade ned värsta konkurrenten Marie Wattel, Frankrike, och vann med 14 hundradelars marginal på tiden 56,66.

Det var nästan en sekund snabbare än i semifinalen i söndags kväll och Louise Hanssons tredje snabbaste tid på distansen i karriären.

Annons

– Det är så skönt. Jag har vetat om att jag kan fajtas om medaljer, jag har sagt det och velat det. Att kunna ladda om efter en tuff miss på VM är jätteskönt, säger Hansson.

Hon har haft två tårfyllda fjärilsbesvikelser på långbanemästerskap det senaste dryga året. Båda i Budapest.

I EM i maj förra året dominerade hon distansen stort i försök och semifinal och guldet såg upplagt ut. Då drabbades Louise Hansson av stora darren i finalen och slutade trea. Det var hennes första individuella medalj i långbana – men efteråt var hon otröstlig.

Stolpe ut igen

På VM i juni satsade hon hårt på en medalj – bara för att missa med sju hundradelars marginal och sluta fyra. Trots karriärens näst snabbaste tid.

Båda gångerna har Marie Wattel, Frankrike, varit en av dem som varit före henne.

På måndagskvällen på Foro Italico i Rom satt allting för att sno hem guldet.

Wattel inledde starkast, var fyra hundradelar före i vändningen och drog ifrån lite och hade greppet efter 75-80 minuter.

Då kom Louise Hanssons superspurt som gav guld.

Själv var hon dock inte säker.

– Jag hade faktiskt ingen aning, jag såg att Marie inte var framför mig. Jag hade fokus på mig själv och när vi låg så nära så såg jag inte var hon var i loppet. Känslan sade att hon var precis bredvid så det var bara att försöka ta ut det sista som fanns, hålla greppet och trycka med kickarna.

"Kämpat och kämpat"

Annons

TT: Känslan när du såg att du var först?

– Det är en skön lättnad. Man har kämpat och kämpat. Så jag är jättenöjd, skönt att kunna leverera, säger hon.

Det är Louise Hanssons första guld i långbana, det stora inom simningen där ju också OS avgörs. I kortbana hade hon ett magiskt VM i december där hon tog sju medaljer, varav tre guld. Däribland ett på 100 meter ryggsim.

Hon rankar EM-guldet högt – men inte högst.

– Det är ett jättestort kliv, det är svårt att jämföra mästerskap, speciellt när man kommer från en vinter med sju VM-medaljer i kortbana, det är svårt att toppa. Men det står jättehögt att leverera i långbana.

När Sarah Sjöström klivit åt sidan för stunden på 100 meter fjäril såg Louise Hansson till att bli nästa svenska namn bland EM-segrare på distansen. På herrsidan har också Lars Frölander vunnit EM.

– Det är helt fantastiskt, superkul. Jag tror hon verkligen ville det här, visa var skåpet ska stå. Det var härligt att se, säger Sjöström.

Systrarna Louise och Sophie Hansson har nu varsitt EM-guld i långbana. Sophie vann 100 meter bröstsim i EM förra året.

– Det känns väldigt bra. Jag är glad att kunna dela det här med Sophie, säger Louise Hansson.

Fakta: Louise Hansson

Född 24 november 1996.

Klubb: Helsingborg.

Tränare: Ian Hulme.

Främsta meriter, långbana: VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 100 meter fjäril 2022, 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x100 meter fritt 2012 och 2022, 4x200 meter fritt 2014, brons på 4x100 meter fritt 2016 och på 100 meter fjäril 2021.

Kortbana: VM-guld på 100 meter ryggsim, 4x50 meter medley och 4x100 medley, silver på 100 meter fjäril och 4x50 meter fritt samt brons på 50 meter ryggsim och 4x100 meter fritt 2021, EM-silver på 4x50 meter medley 2015 och på 4x50 meter fritt 2017, brons på 200 meter medley 2015.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons