Annons

Emil kan bli årets eldsjäl

Att få till en fungerande basketverksamhet i en handbollstokig stad som Ystad är inte det allra lättaste. Men Emil Sjörup har kämpat hårt för sin sak i flera olika omgångar och är åter igen på väg att sätta Ystad på basketkartan. För detta uppoffrande och hängivna arbete kan Emil komma att bli utnämnd till årets eldsjäl i sydöstra Skåne.
Sport • Publicerad 29 november 2008
Emil Sjörup har ännu en gång tagit basketen i Ystad under sina vingars beskydd. För sitt brinnande engagemang har han chansen att utses till "Årets eldsjäl" i sydöstra Skånes idrottsgala den 7 februari. Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Inför sydöstra Skånes idrottsgala den 7 februari nästa år har YA:s läsare givits chansen att nominera folk i de olika kategorierna. Emil Sjörup är en av dem som uppmärksammats i kategorin "Årets eldsjäl". Bland alla föreslagna namn kommer juryn att efter nyår välja ut tre kandidater i varje kategori där vinnaren presenteras på idrottsgalan den 7 februari.

- Ända sedan jag gick i skolan i Malmö som pojke har basketen fascinerat mig. Att det är ett strikt regelverk, att det handlar mycket om teknik i stället för styrka och att det är en sport där man måste kunna spela både anfall och försvar är saker som fick mig att fastna för sporten, säger Emil.

Annons

Idrottsliga nostalgiker i Ystad minns säkert när Emil Sjörup startade Lv4 Basket i Ystad för 25 år sedan. Klubben blomstrade några år, hade som mest ett medlemsantal på 290 personer och ett herrlag i division 2. Men bristen på ledare blev början till slutet för klubben och när Emil i sin yrkesroll som överstelöjtnant i försvaret flyttade till Stockholm dog verksamheten ut. Basketen kunde han dock aldrig släppa. Han spelade själv under sin tid i Stockholm och har genom åren även hunnit med att vara general manager för det svenska damlandslaget samt vara ordförande i Lundaklubben Eos.

För ett par år sedan, i samband med att Emil slutade sin anställning som projektledare på IBM i Köpenhamn, började han umgås med tankar på att ge basketen i Ystad ett nytt försök.

- Jag har alltid haft ett stort sug efter basket och kände att jag ville prova en gång till med att etablera sporten i Ystad. Den satsningen börjar nu bära frukt ordentligt. KFUM Ystad, som är den nya klubbens namn, har ett herrlag med en handfull riktigt meriterade spelare, två pojklag i olika åldrar samt ett damlag som ligger i startgroparna.

Emil Sjörup har, som han själv uttrycker det, förmånen att vara ordförande i klubben. Han är även spelande huvudtränare för herrlaget, assisterande tränare för det äldsta pojklaget samt sköter den externa kommunikationen med tävlingskommittéer och utbildningsansvariga.

- Om jag fortfarande hade jobbat hade det aldrig gått att engagera sig så här mycket. Nu lägger jag ner ungefär 3-4 timmar om dagen under veckodagarna och mer än så på helgerna när det är matcher. Men skillnaden nu jämfört med på 80-talet är att det finns fler vuxna tränare och ledare som hjälper till, strukturen i klubben är mycket bättre, vi har en duktig styrelse, gott om föräldrar som engagerar sig plus att vi har generösa sponsorer som stöttar oss. Och det märks att vi är på rätt väg. Ungdomar från hela syd-östra Skåne söker sig hit och vill vara med, avslutar Emil Sjörup.

Fredrik Sörensson 0411-55 78 17 fredrik.sorensson@ystadsallehanda.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons