Annons

En sak i taget – först Sävehof, sedan derbyt

Ystads IF har verkligen hittat ett bra flow den senaste månaden med fem raka segrar och en fortsatt stark position i tabellen.
Återstår att se om sviten förlängs i kväll när mästarlaget Sävehof gästar Ystad Arena.
handboll • Publicerad 12 november 2019
Dalibor Doder showade mot Lugi i förra veckan. Och mer är på gång, enligt YIF-tränaren Jerry Hallbäck.
Dalibor Doder showade mot Lugi i förra veckan. Och mer är på gång, enligt YIF-tränaren Jerry Hallbäck.Foto: Sprisse Nilsson

Jerry Hallbäck hade redan bortavinsterna mot Skövde och Redbergslid och hemmasegern mot Varberg på kontot när han ställdes inför det faktum att hans kontrakt med YIF inte kommer att förlängas efter innevarande säsong. Efter det har Hallbäck lotsat YIF till ytterligare två vinster, mot Önnered och Lugi.

Det finns inga poäng i handbollsligan som bara hämtas hem men att ställas mot svenska mästarna Sävehof, som tagit fem vinster på sju försök i Champions Leagues gruppspel i höst, är trots allt en av de bästa värdemätarna man kan få nu när drygt en tredjedel av serien är spelad.

Annons

Det är första gången den här säsongen som YIF och Sävehof tar sig an varandra. Lagen möttes senast i mitten av mars i den sista matchen i grundserien där Sävehof på något sätt kickade igång sin framgångsrika slutspelsresa som sedan ledde till SM-guld. Den gången vann Sävehof med klara 34–27 i Ystad.

– Jag minns att vi inte fick stopp på deras skytte den gången. Ofta är det att lagen har växelvis momentum. Vi ska försöka se till att stoppa blödningarna när Sävehof har sina starka perioder, säger Jerry Hallbäck.

YIF-tränaren är givetvis glad för att hans lag kommit på grön kvist. Det är många som börjat hitta rätt formmässigt. Hallbäck ger några exempel:

– Jim (Andersson) tycker jag verkligen har kommit igång och Kim (Andersson) har varit fantastisk hela hösten. Sedan har målvakterna kompletterat varandra väl och Doder och Ludde har också gjort det bra.

Dalibor Doder är förmodligen handbollsvärldens bäst bevarade 40-åring. Alla eventuella tvivlare fick svar på tal senast mot Lugi.

– Vi har hela tiden haft känslan av att han är bra och har sett det på träningarna. Det var skönt att han fick visa det i en match också. Jag är säker på att vi kommer att få se mer av honom och spelarna han har omkring sig framöver.

För Ystadspubliken är veckans stora begivenhet derbyt på lördag men för YIF har den matchen inte varit på tapeten överhuvudtaget.

– Nej, den matchen har vi inte pratat ett dugg om. Det är bara Sävehof som är i fokus nu. IFK Ystad får vi koncentrera oss på efter det.

Avkast

Ystads IF–Sävehof

När: Tisdag klockan 19.

Var: Ystad Arena.

Vad: Ystads IF–Sävehof, match i handbollsligan.

Webben: YA-sporten liverapporterar från matchen.

Läget i laget

Ystads IF ställer upp med exakt samma trupp som förra gången.

Tränarsnack

Jerry Hallbäck, Ystads IF: ”Vi vill gärna konservera vår fina form och fortsätta på den inslagna vägen. Det är många i laget som bidragit till att vi fått bra utdelning på sistone och vi är glada över att vi har en fin bredd. Det är nyckeln till framgången. Det är två duktiga och anfallsvilliga lag som möts och det blir säkert en tajt match. För oss gäller det att få stopp på Bogojevic, Salihi och Edvardsson som ligger bakom det mesta i Sävehofs spel. Det behövs att vi får samarbetet mellan målvakt och försvar att stämma.”

YA tror

Sävehof och Ystads IF har spelat många jämna matcher genom åren och inget tyder på att det skulle bli annorlunda den här gången. Svenska mästarna har gjort det bra i Champions League-spelet och har ett par matcher i handen jämfört med några av de övriga slutspelslagen så det finns definitivt potential för absolut toppstrid framöver. Gzim Salihi och William Bogejevic har svarat för 111 mål tillsammans så här långt och Jonathan Edvardsson hade skyhögt MEP senast mot Önnered så YIF får verkligen något att bita i. Hemmaplan med allt vad det innebär i form av en utebliven bussresa och publikstöd talar för YIF men troligtvis avgör dagsformen. Att vinna målvaktsmatchen blir av största vikt. YIF spelade fyra oavgjorda matcher i grundserien förra säsongen men har inte kryssat en enda gång i höst. Kanske är det dags nu.

Matcherna

Tisdag: Ystads IF–Sävehof.

Torsdag: Alingsås–Önnered, Lugi–Malmö.

Lördag: IFK Ystad–Ystads IF, Varberg–OV Helsingborg.

Söndag: Redbergslid–Kristianstad, Guif–Skövde.

Fredrik SörenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons