Annons

Enquist om avrådan: "Folk måste välja själva"

Ovaccinerade avråds från att gå på större evenemang.
Sef-chefen Mats Enquist menar att fotbollsklubbarna kan erbjuda en säker miljö.
Fotboll • Publicerad 16 september 2021
Publikbegränsningarna försvinner 29 september och ovaccinerade avråds från att gå på fotboll.
Publikbegränsningarna försvinner 29 september och ovaccinerade avråds från att gå på fotboll.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson uppmanade i dag ovaccinerade att inte besöka större evenemang. Det innebär i praktiken teatrar, konserter och idrottsevenemang.

Mats Enquist och intresseorganisationen Svensk elitfotboll medger att det innebär ett större ansvar på fotbollsklubbar och publiken.

Annons

– Det är en rekommendation som varje individ måste förhålla sig till. Folk måste välja själva om de tycker att det är okej att gå på fotboll, säger han.

Den 29 september försvinner publikbegränsningarna. Då finns möjligheten att betydligt fler människor fyller läktarna, jämfört med dagens restriktioner.

– Folk har rört sig trångt i Stockholms innerstad på gator och torg. Vi är nu i en fas där verksamheter och individer måste ta större ansvar. Vi kommer arrangera evenemangen på ett sätt som inte orsakar trängsel.

TT: Kommer ni uppmana folk att vaccinera sig?

– Det bästa sättet att ta hänsyn i samhället är att vaccinera sig. Vi uppmanar folk att vara försiktiga och att vaccinera sig, men vi kräver det inte. Det får i så fall regeringen kräva, men det gör de inte, säger han och tillägger:

– Det kanske skulle vara bättre att avråda folk från att vistas i inomhusmiljöer.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons