Annons

Eric och Simon dömer i Barcelona

Den 8 oktober beger sig 18-åringarna Eric Sundström och Simon Kristensson ut på ett stort äventyr. Tillsammans med 22 andra unga fotbollsdomare ska de åka till Barcelona för att utbilda sig och för att döma en ungdomsturnering. Självklart hinns det även med ett studiebesök i fotbollens tecken, när de ändå är i Zlatalonien.
Sport • Publicerad 5 oktober 2009
Eric Sundström och Simon Kristensson åker till Barcelona den 8 oktober för att utbilda sig och även döma en ungdomsturnering. bild: sprisse nilsson
Eric Sundström och Simon Kristensson åker till Barcelona den 8 oktober för att utbilda sig och även döma en ungdomsturnering. bild: sprisse nilssonFoto: 

– Vi ska besöka Camp Nou (FC Barcelonas hemmaarena) men tyvärr är resan precis under uppehållet för EM-kvalet, så någon match blir det inte, berättar Simon Kristensson.

Hans domarkollega Eric Sundström nickar instämmande.

Annons

– Jag bryr mig inte så mycket om Zlatan egentligen, men man hade ju varit tvungen ifall man fick chansen att se honom, säger han. De båda Skurupsynglingarna dömde monumentalt stora ungdomsturneringen Gothia Cup i Göteborg i somras, och i den breda floran av fotbollsdomare blev just Eric och Simon utvalda.

– Det fanns domarinstruktörer på plats i Göteborg, och efter matcherna kom de fram till oss och berättade att de gillade vad de såg, säger Simon.

– De erbjöd oss en resa till Barcelona där vi ska utbilda oss och dessutom döma en ungdomsturnering. Vi är 24 utvalda och som jag tolkar det så är det vi som ska sköta dömandet i hela turneringen, förklarar Eric.

Resan, som naturligtvis är kraftigt subventionerad, är en unik möjlighet för killarna, som inte hade låtit något stå i vägen för den.

– Jag spelar i Rydsgårds AIF, och resan är precis under kvalet till division 4. Hade vi varit tvungna att kvala så hade jag prioriterat resan. Som tur var vann vi serien och slapp kvalet, berättar Simon nöjt.

– Ja, och vi slapp ju också kvala, säger Eric med en ironisk underton (Eric spelar i Skurups AIF som bekant åkte ur division 5-serien i år).

Är det inte svårt att kombinera dömande med spelande?

– Jo, vi närmar oss en punkt där vi måste välja. Jag vill kombinera så länge som det går, men det är inte populärt hos förbundet och klubbarna att man dömer i samma serier som man spelar. Vi hade väl helst lyckats som fotbollsspelare, men vi inser att det finns större brist på domare än på fotbollsproffs, säger Simon.

– Sen är det inte fel att man tjänar pengar på dömandet, till skillnad från fotbollsspelandet. Vi kan hitta på mer roligt än våra jämnåriga kompisar och det är skönt att få pengar i handen direkt efter en match, fortsätter Simon.

Simon, Eric och de andra domarna reser den 8 oktober och blir borta i tio dagar.

Annons

Fakta: Eric Sundström och Simon Kristensson

Ålder: 18.

Bor: Skurup.

Domarkarriärer: "Har dömt sen vi var 12 år, och sedan två år tillbaka har vi varit distriktsdomare" - Simon.

Favoritdomare: "Ingen speciell nu, men Collina (Pierluigi Collina, italiensk och tunnhårig domarlegendar) var cool när han dömde" - Eric.

Peter Lindgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons