Annons

F1-stjärnor avstod knäböjning inför premiär

Alla förare utom sex valde att knäböja inför F1-premiären i Österrike.
På sociala medier förklarar stjärnorna Charles Leclerc och Max Verstappen varför de avstod.
"Det som spelar roll är fakta och beteenden i vardagen snarare än formella gester", skriver Charles Leclerc på Twitter.
Formel 1 • Publicerad 5 juli 2020
Lewis Hamilton knäböjer inför F1-premiären i Österrike.
Lewis Hamilton knäböjer inför F1-premiären i Österrike.Foto: Dan Istitene/AP/TT
Ferraris Charles Leclerc, från Monaco, var en av sex förare som inte knäböjde inför F1-premiären i österrikiska Spielberg. Arkivbild.
Ferraris Charles Leclerc, från Monaco, var en av sex förare som inte knäböjde inför F1-premiären i österrikiska Spielberg. Arkivbild.Foto: Mark Sutton/AP/TT
Red Bulls nederländske förare Max Verstappen stöttar kampen mot rasism – men valde att inte knäböja i Spielberg. Arkivbild.
Red Bulls nederländske förare Max Verstappen stöttar kampen mot rasism – men valde att inte knäböja i Spielberg. Arkivbild.Foto: Mario Renzi/AP/TT

Formel 1:s enda svarta förare, den sexfaldige världsmästaren Lewis Hamilton, har efterlyst att fler av hans kollegor öppet tar avstånd från rasism och stöttar Black Lives Matter-rörelsen.

Britten har själv sagt att han på ett möte med sina konkurrenter i fredags sade att "den som är tyst är medskyldig".

Annons

Hamilton har själv varit med och demonstrerat på gatorna i London, och inför att den uppskjutna formel 1-säsongens första huvudrace startade på söndagen, i österrikiska Spielberg, valde de flesta förarna att gå ned på knä.

Sex valde att stå

Samtliga bar en t-shirts med budskapet: "Avsluta rasism". Sex valde dock att stå upp.

Två av dem var Ferraris Charles Leclerc och Red Bulls Max Verstappen som båda har förklarat varför på sina respektive Twitterkonton.

"Jag tror att det som spelar roll är fakta och beteenden i vårt vardagliga liv snarare än formella gester som kan uppfattas som kontroversiella i vissa länder", skriver Leclerc och tillägger:

"Jag kommer inte att gå ned på knä, men det betyder inte alls att jag är mindre hängiven än andra i kampen mot rasism."

Respekterar andras val

Verstappen:

"Jag är väldigt hängiven jämlikhet och kampen mot rasism. Men jag tror att alla har rätten att uttrycka sig själva på ett sätt som passar dem. Jag kommer inte gå ned på knä i dag men jag respekterar och stöttar de personliga val som varje förare gör."

Lewis Hamiltons stallkollega i Mercedes, finländaren Valtteri Bottas, startar i pole position i Spielberg.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons