Annons

Familjen Eriksson på plats när Joel SM–tävlar

När coronan sköt upp Joel Erikssons säsongstart fick motorstjärnan chansen att ta upp en gammal karriär.
Det var på kartbanan Norra Åsums Ring som Joels karriär fick sitt lyft, och när nu karting–SM avgörs där under helgen kunde Joel inte hålla sig borta.
Och inte familjen heller. På plats finns nämligen mamma Monica, pappa Arne och brorsan Jimmy för att stötta.
Motorsport • Publicerad 11 juli 2020
Arne, Monica, Joel och Jimmy Eriksson.
Arne, Monica, Joel och Jimmy Eriksson.Foto: Niclas Lindgren

Monica Eriksson tittar upp mot himlen och ger en gillande blick.

– Igår var det var ett riktigt skitväder. Ruggigt och kallt. Det är betydligt bättre i dag, säger hon.

Annons

Precis som resten av familjen ser hon ut att må bra i den behagliga julitemperaturen på Norra Åsum Rings gokartbana. Och det är kanske inte så konstigt att familjen Eriksson mår alla tiders på denna plats. Det var nämligen här som bröderna, Jimmy och Joels karriärer tog fart. Och nu när coronan ställt till säsongen för bröderna, har den yngre brodern Joel bestämt sig för att genomföra Karting–SM som just nu pågår i Kristianstad. Och såklart när SM går på den gamla hemmabanan så är hela familjen samlad.

– Vi har det bra här! Säger Monica, som får medhåll från storebrodern Jimmy.

– Det är kul. Man får lite flaschback från förr. Det var längesen jag var på en kartingtävling.

Du blir inte själv sugen på att köra?

– Lite blir man när man är här. Men inte tillräckligt för att skaffa en kart och dra igång hela projektet.

Jimmy är på besök över dagen, men mamma Monica och pappa Arne kommer stanna hela helgen.

– Vi stannar kvar och fullföljer hela tävlingen. Det blir spännande, säger Monica.

Jimmy får passa på att visa brorsan stöd under lördagen. För när rallysäsongen drar igång om drygt tre veckor kommer de numera vara konkurrenter. Joel har nämligen skrivit på för Jimmys konkurrenter i GT3–serien.

– Det blir första gången som vi kommer tävla mot varandra. Det blir något nytt, men spännande! Det lär bli intensivt, säger Jimmy samtidigt som både han och Monica börjar skratta.

För mamma Monica är det dock blandade känslor att sönerna nu mer ställs mot varandra. Det är något som hon inte var beredd på.

Annons

– Alla tycker det är jättehäftigt och spännande, men jag har bara förträngt det. Jag har hela tiden tänkt att Jimmy är 29 och Joel är 22, så det kommer ju aldrig hända. Men nu spelar den åldersskillnaden inte så stor roll ju, så nu är vi här.

– Vi får se hur det blir. Jag ska med på första tävlingen när det väl ska ske, men det ska säkert bli bra. Eller? frågar Monica och vänder sig mot Jimmy som börjar skratta, men undviker svara på frågan.

Joel var inte helt nöjd efter lördagens förmiddagspass.
Joel var inte helt nöjd efter lördagens förmiddagspass.Foto: Niclas Lindgren

För Joel innebar lördagen två race. Var vädergudarna med honom under lördagen, var inte racinggudarna med. När han stannar till efter förmiddagsracet är han inte särskilt nöjd.

– Detta heatet var inte så bra. Vi gjorde rätt många justeringar till detta heatet. En annan motor, en annan utväxling och hela den biten. Och det gör vi nu för att prova oss fram till finalen.

– Men det var inte alls bra, så det blir att gå tillbaka som vi körde igår, för då var vi med i matchen. Vi saknar några tior nu, men vi vet om att vi har kunnat åka lika fort som dem andra, så det är bara att gå tillbaka till det som fungerade, säger Joel.

Ett race till väntar under lördagen. Men det är på söndagen som det gäller att vara på topp. Då har det nämligen blivit dags för finaler.

– Det blir tajt. Det är bara en ”warm up” och sen är det final. Så det är ganska intensivt. Men man är van vid det, så det är lugnt.

Joel kör final 15.30 under söndagen.

Niclas LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons