Femte raka YIF-segern – hotar nu Kristianstad

YIF-målvakten Anders Persson skickade ut Lugi i vårens SM-slutspel med storspel genom hela kvartsfinalserien. På onsdagen var det dags igen. Persson storspelade och blev dessutom målskytt när YIF vann bortamötet i Lund med 26-22.
Handboll • Publicerad 4 oktober 2017
Anders Persson - en av de bästa i bortalaget när YIF besegrade Lugi.

– Härligt, härligt! sa Anders Persson spontant till CMore efter slutsignalen.

– Vi gör en bra match och släpper de skott vi ska släppa. Vi kunde avgjort matchen tidigare men det blev ändå ganska tryggt till slut.

Samtidigt som YIF än en gång besegrade Lugi, föll oväntat IFK Kristianstad i det andra Skånederbyt mot HK Malmö. Därmed gick YIF upp på samma poäng som ledande IFK Kristianstad och är faktiskt bara sex mål från en serieledning.

Den första halvleken var jämn, men ändå svängig. YIF:s Hampus Andersson var tydligt boostrad av uttagningen i ligalandslaget och gjorde fyra mål bara under den första kvarten. Vid YIF-ledning med 8-6 kastade Lugitränaren Tomas Axnér in time out-kortet. Totalt kom Hampus upp i sju fullträffar.

YIF drog visserligen ifrån till 10-7, men sedan följde en nattsvart tiominutersperiod för ”di vide”. Man drog på sig ett par utvisningar och Lugi passade på att smyga i kapp – och gå förbi (10-11). YIF var faktiskt mållöst under drygt tio minuter, mycket på grund av den inbytte Lugimålvakten Oscar Jensen, som storspelade.

På sluttampen kunde dock U21-landslagspolarna Anton Hallbäck och Johan Dahlin se till att YIF kunde gå till en halvtidsvila med en boll, 12-11.

Till saken hör att Lugiyttern Hampus Jildenbäck förlorade ”straffkampen” med YIF-målvakten Anders Persson med 2-1 under den första halvtimmen. Ingen annan målvakt i ligan har norpat lika många straffar som Persson har gjort hittills under säsongen.

– Förut hade jag ett övertag på Persson, men det är bara att erkänna att det har svängt, sa Jildenbäck till CMore.

YIF fick en flygande start i den andra halvleken. Hampus Henningsson visades ut direkt och hann knappt komma in på planen innan Jacob Wickman Modigh avlöste honom på utvisningsbänken. Under denna period gick YIF från 11-12 till 11-15. Det 15:e målet svarade målvakten Anders Persson för efter först ha räddat ett kantskott.

YIF fortsatte att vara i förarsätet under den andra halvleken. Lugi kom inte närmare än ett underläge med två bollar. Dock blev det ordentlig nerv vid ställningen 20-22 och Hampus Jildenbäck hade ett helt fritt kontringsläge – men brände.

YIF-segern var aldrig hotad under de sista minuterna.

Bästa målskytt för YIF blev Hampus Andersson med sju fullträffar.